Oeps !!
nicky-paniek-300x300

Grote kans dat deze deal niet meer beschikbaar is.

Bekijk actuele Deals

of Check hem toch

Gespot bij KLM: de Business Class Upgrade veiling

Upgraden bij KLM

Ticket trend gevonden door TicketSpy David (Amsterdam)

Niets is zo prettig als het krijgen van een gratis upgrade naar de Business Class. Dat was tot voor kort redelijk goed mogelijk voor degenen die een hoog Elite level hebben binnen een Frequent Flyer programma. Maar dat was altijd het geval voor een kleine groep mensen.

Tijden veranderen en de luchtvaartmaatschappijen willen veel liever ook de onverkochte stoelen voorin het vliegtuig, en in de Boeing 747 op het upper deck, tegen een betaling van de hand doen. Zo lijden ze mogelijk verlies op de reguliere prijs die zo’n stoel moet opbrengen. Aan de andere kant is dat altijd veel meer dan wanneer deze niet door een passagier wordt bezet.

In Noord Amerika was KLM al een tijdje aan het proefdraaien met een nieuw concept. De naam: Business Class veiling. Je krijgt dan tot 30 uur voor vertrek de mogelijkheid om te bieden op een Business Seat. Uiteindelijk is er 1 (of meerderen) die het hoogste heeft geboden en die wordt dan aan het einde van de actie ge-upgrade. De betaling wordt verricht via een afschrijving van je creditcard. Is je bod niet geaccepteerd dan betaal je ook niets, wel goed om even te weten.

Wat zijn de kosten?

Natuurlijk hangt er wel een prijskaartje aan dit spel met de luxe stoelen. Zo heb ik zelf mijn eigen boeking bekeken voor een vlucht van Amsterdam naar Londen. Het bleek dat ik een bod kon doen tussen de €80 en €500 om kans te maken op een betaalde upgrade. Mogelijk is de bandbreedte groter op verre vluchten. KLM bepaalt dus wat de minimumprijs is waarop je kunt bieden. En doet het dus niet zoals bij Vakantieveilingen.nl waarbij een bod start vanaf €1.

Voor iedereen?

Nog een maar is dat je alleen mee kunt doen met de veiling als je individueel reist. Bestaat je boeking uit meerdere personen dan is deelname uitgesloten. Je zou dit kunnen voorkomen door voor iedere reiziger apart een boeking te maken. Het is hierbij uitgesloten dat kinderen en baby’s mee kunnen doen. Dat staat niet in de voorwaarden van KLM, maar reken er niet op. Upgrades zijn van toepassing voor volwassenen.

Wanneer is een betaalde upgrade nu interessant?

Dat blijft een persoonlijke keuze, want het is maar net hoeveel waarde je hecht aan een stuk meer comfort. Echter voor een korte vlucht binnen Europa is het bedrag relatief hoog. Daarom verwachten wij dat met name op de lange vluchten buiten Europa, daar waar de stoelen ook echte Business Class stoelen zijn dit systeem een stuk populairder zal zijn.

Weet dat een upgrade je niet meer Flying Blue mijlen op je rekening zal opleveren en ook een extra koffer meenemen in het ruim is niet van toepassing. Wel mag je gebruik maken van Sky Priority (sneller door de douane, langs de controle punten en bij de gate) en heb je toegang tot de Business Lounge.

Hoe kun je meedoen?

Als je nu al wilt weten of je een bod kunt uitbrengen op je komende vlucht dan hoef je alleen maar op de KLM site naar ‘Mijn Reis‘ te gaan. Klik onder het kopje ‘Vluchten‘ op de link naar ‘Details bekijken‘. Je komt dan op een nieuwe pagina waar je uiteindelijk ‘Win een upgrade‘ ziet staan. Vanaf daar begint je kans om een upgrade te kopen voor je vlucht.

Tot wanneer geldt de veiling?

Goed om te weten is dat je mee kunt doen tot 30 uur voor vertrek en je tussentijds de biedingen van anderen kunt inzien. Vanaf 30 uur voor vertrek worden de stoelen die niet geveild zijn alsnog aangeboden tijdens het inchecken. Maar dan voor iedereen die interesse heeft in een betaalde upgrade. Welke prijs er dan wordt gevraagd bepaalt KLM op een individuele basis, deze kan omhoog gaan naarmate het moment van vliegen in zicht komt. Vanaf 1 uur voor vertrek is het tot slot gedaan met de aankoop van upgrades.

TicketSpy zegt: KLM maakt op deze wijze handig gebruik om extra inkomsten te generen Ze hoeven met een beetje geluk niet meer gratis passagiers naar een hogere klasse te verplaatsen (bijvoorbeeld bij een overboeking) als meerdere mensen al hebben besloten om zelf een upgrade te kopen.