Oeps !!
nicky-paniek-300x300

Grote kans dat deze deal niet meer beschikbaar is.

Bekijk actuele Deals

of Check hem toch

Naam verkeerd gespeld op je vliegticket? Check hier de kosten!

Info gevonden door Ticket Spies Shari en David (Amsterdam)

Een veel en snel gemaakte fout bij het boeken van een vliegticket is het invoeren van een verkeerde naam. Hieronder wordt verstaan een spellingsfout, het noemen van de achternaam van je partner in plaats van je meisjesnaam. Of, en daar gaat het meestal mee verkeerd, het melden van een roepnaam. Vaak overkomt je dat als vrienden een groepsreis plannen en ze klakkeloos uitgaan van de naam die iemand in het dagelijks leven gebruikt.

Voorheen waren de vliegmaatschappijen daarbij redelijk coulant en wilden ze deze kleine vergissingen wel kosteloos wijzigen. Helaas zijn die mooie tijden voorbij. Tegenwoordig dien je namelijk flink wat euro’s neer te leggen om een fout recht te kunnen trekken. De reguliere maatschappijen hanteren overigens andere voorwaarden dan de lowcostmaatschappijen. Daarom vertellen wij jou hieronder wat de verschillen zijn. 

Lijndienstmaatschappijen:

  • Wijzigen van spelfouten, verkeerde achternaam en verkeerd ingevoerde voornaam is mogelijk
  • Een heel ander persoon op je ticket laten reizen is niet mogelijk
  • Voor het laten aanpassen gelden vaste tarieven
Lowcostmaatschappijen:
  • Wijzigen van spelfouten, verkeerde achternaam en verkeerd ingevoerde voornaam is mogelijk
  • Een ander persoon op je ticket laten reizen is wel mogelijk
  • Voor het laten aanpassen van een fout op je ticket betaal je een vast tarief
  • Als je een ander persoon wilt laten reizen betaal je meestal een vast tarief + een eventueel prijsverschil tussen de oude en nieuwe ticketprijs.

Mocht je denken dat je met een verkeerd gespelde naam gewoon kunt vliegen dan heb je het mis. Het check-in personeel op de luchthavens is namelijk zorgvuldig geïnstrueerd om daar goed op te letten. Is er ook maar iets verkeerd dan betekent dat betalen voor de passagier. Wijzig de naam als het even kan online, bel je de airline op dan gelden veel hogere administratiekosten. Voorkom dit dus om je vakantie euro’s aan heel wat prettigere dingen te kunnen besteden!

De kosten bij een aantal populaire maatschappijen voor een retourvlucht:

VliegmaatschappijFout in naam aanpassen (online)Fout in naam aanpassen (telefonisch)Ander persoon laten reizen
TUIFlyGratis (1)Gratis of €27 (1)€27
easyJetGratis (2)Gratis (2)€42-130 (3))
KLMGratisGratisNiet mogelijk
RyanairNiet mogelijkGratis (4)€110
TransaviaNiet mogelijkGratis €100 (5)

1) Wijzigen kan tot 5 dagen na boeking, tussen 5 dagen na boeking en 4 weken voor vertrek gelden kosten van €27

2) Tot maximaal 3  verkeerd gespelde letters kun je online corrigeren, bij meer letters dien je telefonisch contact op te nemen

3) €42 bij wijzgen tot 60 dagen voor vertrek, €130 vanaf 60 dagen voor vertrek

4) Bij tot maximaal 3 verkeerd gespelde letters is wijzigen gratis, bij meer spelfouten gelden kosten van €110 

5) Wijzigen kan online tot 2 uur voor vertrek of tot 6 uur voor vertrek telefonisch, indien de prijs van het ticket in de tussentijd verhoogd is moet je het verschil tevens bijbetalen

Peildatum is 7 februari 2017 

Ticket aangeboden via Marktplaats? Regelmatig zijn er particulieren die denken dat ze hun KLM tickets eenvoudig op E-Bay en Marktplaats kunnen overdragen aan anderen. Dat is dus onjuist. Ga daarom nooit in op deze aanbiedingen, want je kan je hiermee in de vingers snijden. Juist om deze onderlinge handel te voorkomen hebben lijndienstmaatschappijen het veranderen van een ticket naar een ander persoon onmogelijk gemaakt. Wie toch op reis wil dient een nieuw ticket aan te schaffen. Vaak is dat een duurder exemplaar omdat de vertrekdatum al aardig snel in zicht komt.