27 september: Internationale dag van het Toerisme
Jawel, jawel, vandaag is het de Internationale dag van het Toerisme! Hoe cool is dat! Dan is het ook wel erg toepasselijk voor ons, om daar eens even dieper op in te gaan. Want hoe zit dat dan met het toerisme… Hoe is het ontstaan? Hoe is het gekomen tot op het punt waar het nu is, waar plekken worden overlopen door het massatoerisme? Let’s find out.
De geschiedenis van het toerisme
Het toerisme is natuurlijk niet altijd zo geweest zoals het nu is. Je kunt het je niet voorstellen, maar ooit was er géén toerisme. Mensen bleven gewoon in hun comfort zone in hun eigen veilige gebied, want waarom zouden ze de wijde wereld in gaan? Dat zou alleen maar gevaarlijk zijn. Maar dan spreken we nu ook wel over héél lang terug. Dingen zijn veranderd.
In de 19e eeuw begon het toerisme echt zijn opmars te maken, met de industriële revolutie. Voor die tijd waren er ook wel wat verschijnselen van het toerisme, maar dat waren voornamelijk koninklijke bezoeken of welvarende Romeinen die een paar weken naar luxe badplaatsen vertrokken. Met de industriële revolutie werd het mogelijk dat iedereen op reis kon gaan, niet alleen de elite. De transportmogelijkheden werden beter door de opkomst van de auto, trein en natuurlijk het vliegtuig. Door de nieuwe technieken werd het vervoer sneller en goedkoper. In de 19e eeuw gingen mensen wegens gezondheidsredenen bezoekjes brengen aan andere landen. Ze ontvluchtten de ongezonde steden en gingen naar de bergen toe.
Pas na de tweede wereldoorlog werd toerisme echt belangrijk. Europa herstelde zich en de welvaart daarbij ook. Mensen kregen meer vrije tijd en meer geld en waren klaar om de wereld te gaan ontdekken. En tot op heden zijn mensen nooit gestopt met reizen. Reizen speelt een enorm belangrijke rol in de huidige samenleving; het is onmisbaar. Sommige plaatsen lopen zelfs over van het massatoerisme. Denk aan Barcelona, waar vaak demonstraties worden gehouden door de bevolking tegen het toerisme.
Hoe zit het nu met het toerisme?
Top 3 meest bezochte steden:
- Hongkong
- Singapore
- Bangkok
Opvallend is dat dit allemaal Aziatische steden zijn. Aziatische steden zijn helemaal hip. Ze hebben alle ingrediënten die de stad een perfecte bestemming voor de toerist maken. Ze gaan met de tijd mee en spelen in op de laatste trends. De meeste bezoekers in deze steden komen uit China. Het is ook wel een gegeven dat Chinezen reizen erg belangrijk vinden en hier veel geld aan uitgeven. Denk aan Amsterdam, ook heel populair bij de Chinese toeristen.
Het toerisme heeft veel positieve effecten met zich meegebracht. Het toerisme heeft veel (directe en indirecte) werkgelegenheid gecreëerd, wat positieve gevolgen heeft voor de economie van het land. In veel landen is toerisme één van de belangrijkste bronnen van inkomst. Een goed voorbeeld is Turkije. Turkije is bij de badplaatsen helemaal volgebouwd met luxe resorts en alles is gericht op het toerisme. Een normaal huis zul je niet snel tegenkomen hier.
Er zitten echter ook negatieve gevolgen aan het toerisme. Vooral met het toerisme per vliegtuig; wat dat betreft had men beter het paard als vervoersmiddel moeten blijven gebruiken.
Het vliegtuig heeft natuurlijk een zeer slechte invloed op het milieu, zoals iedereen weet. De CO2 uitstoot draagt bij aan de opwarming van de aarde. Steeds meer vliegtuigen gaan nu ook ‘groen’ vliegen; een duurzamere manier van vliegen dat zorgt voor minder CO2 uitstoot.
Het toerisme zal de komende jaren alleen nog maar gaan stijgen. Reizen is een must in de huidige samenleving. Om jezelf te ontwikkelen, kennis te maken met andere culturen, om te ontspannen of simpelweg omdat je meer van de wereld wilt zien. Keep on (green) discovering!