Oeps !!
nicky-paniek-300x300

Grote kans dat deze deal niet meer beschikbaar is.

Bekijk actuele Deals

of Check hem toch

Update: waarom hebben de vliegticket agenten je woonadres nodig?

Koffie van TS

Oproep door Team TicketSpy (Amsterdam)

Vorige week deden we op TicketSpy een oproep aan alle Nederlandse Online Travel Agents (OTA’s) om ons uit te komen leggen wat de reden is dat je je volledige adres dient op te geven tijdens het boeken.

Wij vinden dat namelijk een zeer tijdrovende bezigheid, helemaal als je onderling gaat vergelijken en pas na het invullen van je complete woonadres de uiteindelijke ticketprijs krijgt te zien. Deze is dan ook nog in de meeste gevallen opeens een paar tientjes hoger dan wat ze op de homepage roepen. Daar worden namelijk alleen de tarieven genoemd inclusief de kosten van de luchtvaartmaatschappij.

Tot nu toe heeft slechts 1 directeur van een grote ticketsite met ons contact opgenomen en met hem zullen we komende week een kopje koffie gaan drinken. Hulde voor deze man die begrijpt waarom wij dit punt aanhangig maken. Daarom vragen we dit weekend opnieuw of de andere CEO’s of vertegenwoordigers van OTA’s dat ook willen doen. Laten we er gewoon open over praten.

In de tussentijd hebben wij ook niet stil gezeten. Want al deze vliegticket sites zijn eveneens lid van de ANVR, de overkoepelende organisatie van de Nederlandse reisbureaus en touroperators. Reden voor ons om in hun boekingsvoorwaarden te kijken of ze daar wat noemen over het verplicht opnemen van een woonadres als je bij hun leden een reis boekt. Dat wil zeggen een pakketreis of losse hotelovernachtingen, autohuur en natuurlijk ook gewoon een los ticket.

Wat blijkt? De ANVR stelt in haar voorwaarden dat de reisagent of touroperator de benodigde gegevens van de reiziger en/of medereizigers dient te ontvangen voor er sprake is van een boeking. Daarnaast, indien mogelijk, het mobiele nummer en het emailadres. Lees de paragraaf uit dit artikel maar eens uit de ANVR voorwaarden:

Wat je volgens de ANVR aan gegevens dient aan te leveren

Dat geeft natuurlijk stof tot nadenken, want wat wordt verstaan onder de benodigde gegevens? In het geval van een vliegticket kan je naam en geboortedatum volstaan. Want dat bewijzen alle grote luchtvaartmaatschappijen als KLM, Etihad, Ryanair, easyJet en bijvoorbeeld Singapore Airlines. Daarnaast de internationale OTA’s Expedia en Ebookers.

Nou moeten we er wel bij vertellen dat de aankoop van losse vliegtickets helemaal niet onder de ANVR voorwaarden valt. Dat wetende zou het nog makkelijker moeten zijn om zonder verplichte vermelding van een adres je ticket te kunnen kopen.

Tijd dus wat ons betreft dat ook voor deze materie duidelijkheid komt want er is niemand in Nederland (Kassa, Radar, Consumentenbond) die dit onderwerp aan de kaak stelt.

Lees je dit bericht en ben je actief voor de ANVR (of misschien wel voor een nieuwsprogramma op televisie), ook dan nodigen we je van harte uit voor een lekkere kop koffie op onze redactie. Mailen kan naar info@ticketspy.nl

TicketSpy zegt: het wordt tijd voor nog meer transparantie in de reiswereld. Waarom? Omdat je er als reiziger recht op hebt, punt.