Oeps !!
nicky-paniek-300x300

Grote kans dat deze deal niet meer beschikbaar is.

Bekijk actuele Deals

of Check hem toch

Dans de wereld rond, op de Dag van de Dans!

Dans_Foto

29 april, International Dance Day, de dag om je heupen eens flink los te gooien! Deze dag is door UNESCO in 1982 in het leven geroepen en vind eind april plaats op de verjaardag van Jean-Georges Noverre, de schepper van het Moderne ballet. 

Het idee achter deze Internationale dag van de dans, is om alle politieke, culturele en etnische barrières te overbruggen en mensen samen te brengen met èèn gemeenschappelijke taal, namelijk dans. Door te dansen kunnen we ons uitten, het is leuk om te doen en èèn van de beste vormen van beweging! Het is ook een goede manier om onze culturen er mee te uitten, van Salsa dansen in Spanje tot Bollywood dansen in India. Deze dansen van een bepaalde streek of land worden vaak gedanst op de traditionele volksmuziek en hebben allemaal hun eigen danstechnieken. Benieuwd wat voor volksdansen er allemaal zijn in bijvoorbeeld Ierland, Bali of Nieuw-Zeeland? Lees dan snel verder!

Keltische dans in Ierland

Folklore_Dans_Ierland
De Ierse traditionele dans was wereldwijd altijd al vrij populair, maar kreeg nog veel meer aandacht toen ‘The Riverdance’, een Ierse dansgroep, op de tv uitgezonden werd. The Riverdance werd voor het eerst uitgezonden tijdens het Eurovisie Songfestival in Dublin en fascineerde menig mens. Mocht je nog nooit van ze gehoord hebben, aarzel niet en zoek ze op! Het zijn fantastische dansshows waar je naar kunt blijven kijken. Waar komt deze fascinerende dans eigenlijk oorspronkelijk vandaan?

The_Riverdans_LadiesToen de Kelten in Ierland arriveerde namen zij een cultuur mee met hun eigen gebruiken, waaronder een bepaalde vorm van dans. Het schijnt zo te zijn dat de Kelten dans gebruikte als deel van een religieus ritueel, maar hier is verder niet veel over bekend. Wat we wel weten is dat de Kelten een enorme invloed hebben gehad op de hedendaagse Ierse (tap)dans, met hun Keltische kenmerken. Ook de Ierse dansjurken zijn prachtig ontworpen met een Keltisch ontwerp dat dateert uit deze tijd.

Het Ierse tapdansen staat bekend om de snelle bewegingen met de benen en het stilhouden van het bovenlichaam en armen. Het is fascinerend om de dansers met ‘harde’ en ‘zachte’ tapschoenen zulke precieze gecontroleerde voetbewegingen te zien maken. Het geluid wat van de tapschoenen af komt, maakt het een adembenemend geheel. Een volksdans die je zeker een keer gezien moet hebben!

Balinese dans op Bali

dreamstime_s_56337279

Balinese dans is prachtig, uniek en is gekoppeld aan religieuze rituelen. Deze dansen worden vaak uitgevoerd tijdens ceremonies en beschikken over de Balinese versie van de Hindu Ramayana, een bekend verhaal. Traditionele Balinese vormen van dans worden vaak op jonge leeftijd doorgegeven aan jongens en meisjes en de training is erg gedisciplineerd.

Kecak_Bali_dans Een van de bekendste dansen is de Kecak dans. Deze dans wordt uitgevoerd door een aantal zittende mannen die een achtergrondgeluid creëren met hun mond en hun armen uitgestrekt in de rondte bewegen om de show te begeleiden. Een andere bekende dans is de Barong dans, dat het verhaal verteld van demonen, mythische wezens en de strijd tussen goed en fout. 

Legong_DAns_BaliWil je een betoverende dans zien? Ga dan naar de Sanhyand Jaran Dance. Tijdens deze dans raken de dansers in een soort trance en voeren verbazingwekkende dingen uit, zoals het lopen over hete kolen of het steken van zichzelf met een mes, zonder hierbij gewond te raken. De Legong dans, is een van de meest verfijnde en vrouwelijke vormen van dans. Deze wordt meestal uitgevoerd door jonge meisjes die ingewikkelde gechoreografeerde bewegingen maken, door hun lichaam, vingers en gezicht te manipuleren.

De dansen kunnen overal op Bali worden gezien, maar voornamelijk in het gebied rondom Ubud. Wil je meer te weten komen over de Balinese dansen in Bali zelf? Vraag de lokale bevolking hiernaar. Dans maakt een groot deel uit van het leven op Bali en elk dorp heeft geschoolde dansers en dansleraren waar ze trots op zijn! 

Kapa Haka dansen in Nieuw-Zeeland

dreamstime_s_58675756

Kapa Haka is de term voor traditionele dansen die door Maori’s uitgevoerd worden en betekent ‘vorm een rij’ (kapa) en ‘dans’ (haka). Het is een emotionele en krachtige combinatie van zang, dans en het opdreunen van woorden. Kapa Haka wordt uitgevoerd door culturele groepen op scholen en tijdens speciale evenementen en festivals. Mocht je ooit in Nieuw-Zeeland zijn, zorg dan dat je je kans pakt om deze indrukwekkende shows bij te wonen!

Maori_Haka_Dans

De Haka is een oude Maori oorlogsdans, die traditioneel gebruikt werd op het slagveld maar ook ingezet werd als er in vrede samengekomen werd. De Haka is een felle weergave van de trots, kracht en eensgezindheid van een stam. Er wordt met voeten gestampt, de tong wordt uitgestoken en er wordt ritmisch op de borst geslagen, dit onder begeleiding van luid gezang. De woorden van de Haka beschrijven vaak poëtisch de voorouders en gebeurtenissen uit de geschiedenis van de stam.

In een waiata-ã-ringa of terwijl een ‘actie lied’, wordt de tekst ondersteund door symbolische hand bewegingen. De dansers fladderen snel met hun handen, een beweging dat ‘wiri’ wordt genoemd, dit symboliseert glinsterende wateren, hittegolven of een briesje dat de blaadjes van bomen beweegt. Waiata-ã-ringa worden meestal begeleid door een gitaar en kunnen snel, langzaam, leuk of fliterig zijn.

Australie_Ballen_Dans

POI is een bepaalde vorm van dans waar elke danser heel kundig èèn of meerdere POI’s, een bal aan een koord, ronddraait in perfecte harmonie met anderen. Plotselinge verandering van richting wordt bereikt door de bal op een hand te slaan of een ander deel van het lichaam, het geluid dat hierbij gemaakt wordt creëert een bepaald ritme. POI dansers zijn vaak vrouwen en een kundig optreden zal zeker enige charme met zich meebrengen!

Maori_Dans

Purana of gezichtsuitdrukkingen, zijn een belangrijk deel van een Maori optreden. Dit helpt de nadruk te leggen op een punt in een lied of dans en geeft de wildheid of passie van de danser weer. Vrouwen openen hun ogen wijd en steken hun getatoeëerde kin uit. Mannen openen hun ogen wijd en steken hun tong uit en ontbloten hun tanden. Deze uitdrukkingen kunnen erg intimiderend overkomen, maar zijn niet perse een teken van agressie, ze laten simpelweg zien hoe sterk en diepliggend de gevoelens zijn. Super indrukwekkend dus!

Dat de traditionele dans veel betekent voor bepaalde landen is weer duidelijk geworden. Een echte aanrader is het ook om een keer de dansen op te zoeken. Trek je dansschoenen uit de kast en gooi de heupen los!