Oeps !!
nicky-paniek-300x300

Grote kans dat deze deal niet meer beschikbaar is.

Bekijk actuele Deals

of Check hem toch

Earth Day, keep it green and clean!

22 april, International Earth Day, oftewel de Dag van de Aarde. Deze dag staat in het teken van allerlei activiteiten rondom een beter milieu, duurzaamheid en respect voor de aarde. Deze dag is één grote happening in Amerika en waait steeds meer over naar ons kleine landje en anderen delen van de wereld. Het wordt de hoogste tijd dat ook wij deze dag steeds grootser gaan vieren en hier meer aandacht voor komt. Een beter milieu begint namelijk bij jezelf!

Hoe wordt Earth Day gevierd

Hoe is het nou eigenlijk allemaal begonnen? Earth day is in 1970 tot stand gekomen en is uitgegroeid tot een wereldwijd evenement dat ondertussen door 192 landen gevierd wordt. In 2009 werd de datum 22 april in de wereld geroepen als Internationale Dag van Moeder Aarde. Een dag die in het teken staat van onze wereld, het is een manier om te laten zien hoe veel wij wereldwijd om de toekomst van onze aarde geven. Dit jaar wordt Earth Day voor de 45e keer gevierd en is het thema: ‘Bomen voor de Aarde’.

Er is voor iedereen wel iets te doen om bij te dragen aan deze dag, van het planten van een boom tot het koken van een recept met lokaal geproduceerde groenten, een familielid informeren over milieu kwesties, vuilnis verzamelen in de omgeving, een vogelvoeder bakje in de tuin neerzetten of zuinig omgaan met energie. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus laat je zeker niet weerhouden! 

dreamstime_s_55708492

Verdiep je in het milieu

De periode rondom Earth Day is een perfecte tijd om je te verdiepen in het milieu en wat je precies kunt doen om deze te beschermen. Lees artikelen over bepaalde kwesties betreffende het effect op onze aarde, zoals watertekort, vervuiling en klimaatverandering. Of leer meer over een regio waar je nooit eerder bij stilstond, zoals Antarctica, het regenwoud of de woestijn. Super interessant! Sommige televisiekanalen zenden op Earth Day ook interessante programma’s uit over milieu problemen. 

Een andere manier om met het milieu bezig te zijn, is om je vrienden en familie uit te nodigen en je te verdiepen in het koken van een echte Earth Day maaltijd, volledig gemaakt met lokaal geproduceerd eten! Het is gezond en heeft een minimale impact op het milieu. Kies vooral voor groenten en fruit, aangezien hier minder middelen voor wordt gebruikt om het te produceren dan voor de massa productie van vlees. Kun je toch niet zonder vlees? Kijk dan of je lokaal geproduceerd organisch vlees kunt krijgen en je kunt zo een verantwoorde maaltijd op tafel toveren!

dreamstime_s_43814208

Wordt het wereldwijd hetzelfde gevierd?

Je vraagt je misschien af of deze dag wereldwijd overal hetzelfde wordt gevierd. Het antwoord is ja en nee. De boodschap die wordt overgedragen op de dag zelf is overal hetzelfde, maar de activiteiten die gehouden worden variëren flink per land. Als voorbeeld, inwoners van New York organiseren evenementen die te maken hebben met hoe te tuinieren in de stad, terwijl ze in het landelijke India zich bezig houden met het vergroten van de hoeveelheid schoon drinkwater. Het hoofddoel van al deze evenementen is om globaal te denken en lokaal te handelen. Hieronder vind je een paar voorbeelden van activiteiten die worden gehouden per land:

  • Bermuda – Scholieren houden zich bezig met het planten van een vlindertuin, het maken van een muurschildering en het verzamelen van afval. De organisatie Keep Bermuda Beautiful organiseert deze evenementen. 
  • Singapore – Om meer aandacht voor duurzaamheid te creëren, lopen vrijwilligers in Singapore rond in Panda kostuums en dagen mensen uit voor voetbal en touwtrek wedstrijden. Het doel is om mensen te motiveren en hun houding ten opzichte van duurzaamheid op een leuke manier te verbeteren. 
  • Irak – Irak houdt zich bezig met het planten van olijfbomen door studenten en het aanleggen van duurzame infrastructuur. 
  • Monaco – Hier wordt er jaarlijks door deelnemers 2,5 km in de Middellandse zee gezwommen om zo geld in te zamelen voor initiatieven die het milieu positief ondersteunen. Achteraf ontvangen de deelnemers elk een olijfboom.
  • Puerto Rico – In het Urban Ecological Park werd vorig jaar een cultureel concert en eco-markt gehouden. Hier kon gratis aan worden deelgenomen. Naast de show waren er educatieve kraampjes en activiteiten voor jong en oud. Een grappig weetje wat betreft dit evenement is dat de organisatoren er naar streefden die dag 100% afval vrij te zijn. 
  • Spanje – Hier wordt jaarlijks de Fira per La Terra gehouden, een markt voor de Aarde. Dit vind plaats in het park de la Citadella in Barcelona. Het is een twee-daags festiviteit wat het weekend voor Earth Day gehouden wordt. De markt kenmerkt zich door eco-vriendelijke producten, dans, zang, ambachtslieden en muziek. Er wordt gediscussieerd over onderwerpen als: gezondheid, ecologie, alternatieve therapieën en persoonlijke ontwikkeling. 

dreamstime_s_50833892

Earth Day in Nederland

Hoe zit het dan in ons eigen landje? In Nederland worden activiteiten georganiseerd door de Stichting Dag van de Aarde. De focus van deze stichting is steeds meer verschoven naar het motiveren van mensen om hun gedrag aan te passen in plaats van actievoeren. Deze stichting brengt ook de Krant van de Aarde uit. Een krant die probeert de aandacht vast te houden door de lezers te inspireren, waardoor ze hun duurzame levensstijl invulling kunnen geven. Ook is hierin te vinden wat er allemaal bij jou in de buurt wordt georganiseerd op de desbetreffende 22 april!

‘Every day is Earth day’. Ga niet zitten wachten tot 22 april om maar èèn dag in het jaar stil te staan bij de toekomst van onze aarde, maar laat je liefde voor onze planeet je elke dag inspireren tot het doen van goede dingen voor het milieu. We hebben tenslotte maar èèn wereld en daar moeten wij met zijn allen super zuinig op zijn! Wat doe jij vandaag om stil te staan bij Earth day?