Oeps !!
nicky-paniek-300x300

Grote kans dat deze deal niet meer beschikbaar is.

Bekijk actuele Deals

of Check hem toch

Wij vieren Koningsdag, hoe vieren andere landen Koningsdag?

koningsdag inhaker V1

Het is weer bijna zover, Koningsdag! De dag waar we met zijn allen heel het jaar naar uitkijken en het land op zijn kop staat en geheel oranje kleurt. Festivals, braderieën, vrijmarkten, barren en kroegen, overal is een hoop gezelligheid te vinden. Een heerlijke dag waarop wij Nederlanders een goed feestje weten te bouwen! Maar hoe zit het met andere landen wereldwijd? Hoe vieren zij eigenlijk hun koninklijke feestdag? Wij vertellen het je!

Thailand

dreamstime_s_28124352
In Thailand wordt op 5 december de verjaardag van de koning, Bhumibol Adulyadej, uitgebreid gevierd. De bevolking is vrij deze dag en er hangen overal vlaggen, er zijn parades en er is s’avonds vuurwerk. 

Elk jaar worden er de hele dag vieringen gehouden, van liefdadigheidsevenementen tot atletische activiteiten. In steden zoals Bangkok en Hua Hin verzamelen grote menigten mensen die massaal af komen op deze nationale feestdag. Iedereen verzameld buiten bij het Royal Palace om een glimp op te vangen van de koning. Er zijn zelfs mensen die lange afstanden naar de steden te voet afleggen om geld in te zamelen voor liefdadigheidsorganisaties. 

Op deze dag wordt ook Vaderdag gevierd. Dit omdat de koning als de ceremoniële vader van de natie gezien wordt. Huizen en publieke plaatsen worden uitvoerig versierd met vlaggen en portretten van de koning. Er worden religieuze ceremonies gehouden om hem te eren. Bij sommige bijeenkomsten, houden mensen aangestoken kaarsen omhoog om zo hulde te brengen aan de koning. De bevolking is gekleed in de kleur geel, de koninklijke kleur. De kleur wordt geassocieerd met maandagen, de dag van de week dat de koning geboren werd. 

Afrikaanse Swaziland

Swaziland_Traditioneel

In het Afrikaanse Swaziland gaat het er weer heel anders aan toe en is de viering van de dag zelfs een gevoelige kwestie. Koning Mswati de derde viert zijn verjaardag op 19 april en zorgt er voor dat er genoeg geld aan wordt gespendeerd om dit uitgebreid te vieren. De bevolking is vrij deze dag en het Nationale voetbal stadion wordt gebruikt om de festiviteiten plaats te laten vinden. Ook worden er vrijmarkten gehouden. 

Toch is er veel opspraak over de Koning’s uitgaven die vaak oplopen tot miljoenen dollars, aangezien het land kampt met een oplopend aantal werkelozen, hongersnood en over het grootste aantal mensen beschikt dat besmet is met het HIV en AIDS. 

Elk jaar kiest hij een plaats uit om te bezoeken en eist hij van zijn bevolking dat zij hun vee slachten om dit feest te vieren. Dit is echter nogal wat om te vragen aangezien zeven van de tien mensen een inkomen hebben van minder dan 2 dollar per dag. In 2012 bezocht hij Shiselweni, de armste regio van Swaziland. Ook hier eiste de koning van de lokale bevolking om hun vee te slachten. De SSN, een solidariteitsnetwerk van Swaziland heeft hier toen een stokje voor gestoken omdat zij vonden dat de koning zijn rijkdom in het gezicht van de straatarme bevolking wilde wrijven. Niet echt een ‘koninklijk thing to do’. 

  • Wist je dat.. Koning Mswati polygamie beoefend en maar liefst 15 vrouwen heeft?!
  • Wist je dat.. ondanks zijn schaamteloze uitgaven en veeleisende instelling is de koning geliefd bij het merendeel van de bevolking en zij tonen niets anders dan respect voor hem?

Cambodja

Cambodja_Travel_PhnomDe verjaardag van de Koning is in Cambodja een belangrijke feestdag. Dagen zoals deze spelen een belangrijke rol in het laten herinneren van de Cambodjaanse bevolking dat zij een regering hebben met gelimiteerde macht. Deze dag staat in het teken van het tonen van liefde voor hun vaderland en waardering voor hun regering. De geboorte en kroning van de huidige koning, Norodom Sihamoni, is wat er voornamelijk gevierd wordt. Dit vind plaats op 13 mei en duurt drie dagen lang. 

Vele Cambodjanen keren naar de hoofdstad Phnom Penh om deze gelegenheid uitgebreid te vieren. Het is nu al een aantal jaar voorgekomen dat de verjaardag van de koning tegelijk valt met het waterfestival. Een perfecte combinatie wat zorgt voor een uitbundige viering bij de rivieroever van het koninklijke paleis! Het is een drie-daags durend festival met na zonsondergang een fanatische vuurwerkshow. Duizenden Cambodjanen dragen de nationale vlag en het portret van de koning. De overheidsgebouwen zijn bedekt met lichtjes en foto’s.

Voor degene die normaal gesproken niet in de hoofdstad komen, is dit een goed excuus om hier eens verandering in te brengen. Voor de lokale bevolking is de combinatie van het waterfestival en de verjaardag van de koning, een spectaculair evenement om bij te wonen en ook voor de toerist is het een fantastische ervaring!

Dus wij zijn niet de enige die van de verjaardag van de koning een groot feest maakt. Alvast proost op de koning en een gezellige dag!