Oeps !!
nicky-paniek-300x300

Grote kans dat deze deal niet meer beschikbaar is.

Bekijk actuele Deals

of Check hem toch

Pas op, het is Vrijdag de 13e! Wel nee, het is maar bijgeloof, toch?

Kat_Vrijdag_Ongeluk

Vandaag, vrijdag de 13de, zullen vele mensen over heel de wereld zich ongemakkelijk voelen om überhaupt uit bed te komen, hun huis te verlaten of iets te doen wat buiten hun dagelijkse routine valt. Dit allemaal vanwege bijgeloof. Deze ongelukkige groep mensen leidt aan ‘paraskavedekatriaphobia’, de angst voor vrijdag de 13e. Een gemeenschappelijke neurose die bij ons allemaal wel bekend is. Maar waar komt dit achterdochtige bijgeloof vandaan en hoe uit zich dit wereldwijd?

Waarom de dertiende?

Friday_13_TH

Het is eigenlijk zo dat niemand helemaal zeker weet waarom vrijdag de dertiende zo ongelukkig georiënteerd is. Wel weten we dat, om welke reden dan ook, in vele culturen nummer 12 al de gehele geschiedenis als een ‘compleet’ nummer wordt gezien. Er zijn twaalf maanden in een jaar, 12 sterrenbeelden, 12 goden van Olympus, 12 zonen van Odin, 12 opdrachten van Hercules, 12 opvolgers van Muhammed in de Shia Islam en 12 stammen in Israel. Maar ook in het Christendom vind je dit terug, Jezus is namelijk verraden door èèn van zijn twaalf apostelen, Judas. Judas was de dertiende gast die arriveerde voor het laatste avondmaal. Mede hierdoor wordt er gedacht dat het overtreffen van nummer 12 de ideale natuurlijke gang van zaken uit balans brengt. Het nummer 13 draagt onder andere daarom het stigma van ongeluk en pech die we vandaag de dag kennen!

In Amerika nemen ze dit bijgeloof zo serieus dat er in sommige wolkenkrabbers en hotels geen dertiende verdieping bestaat. Woonadressen gaan vaak van 12 gelijk naar 14, en vliegvelden slaan de dertiende gate over. Toch valt deze ongeluksdag voor sommige landen niet op een vrijdag of op de dertiende. Grieks en Spaans-sprekende landen hebben namelijk dinsdag de dertiende als ongeluksdag en Italianen blijven liever vrijdag de zeventiende thuis! 

Bijgeloof wereldwijd

Bijgeloof_13e_Vrijdag
Naast vrijdag de dertiende zijn er wereldwijd nog veel meer bijgeloven te vinden. Onder bijgeloof valt voornamelijk waar mensen in geloven wat gebaseerd is op een mythe, magie of irrationele gedachtes. Het staat ook wel bekend als ‘oude wijven’ verhalen, legendes en tradities. Ze gaan vaak over dieren, kerkhoven, geesten, levenloze objecten of mensen. Het brengt onheil onder een ladder door te lopen, zout te morsen of een zwarte kat tegen te komen, je kent het wel. Bijgeloof staat bekend om zijn goedgelovigheid en is niet gebaseerd op enige reden, kennis of ervaring. Benieuwd waar men wereldwijd in geloofd? Wij vertellen het je! 

China

China_Bloemen

Met het Chinese nieuwjaar, moet om klokslag 12 uur, elke deur en raam in het huis open staan zodat het oude jaar er uit kan. Alle noodles in je kom moeten heel blijven, als teken voor een lang leven en er worden op nieuwjaarsdag geen messen en scharen gebruikt. Dit kan namelijk enig geluk afsnijden en dat zal toch wel erg zonde zijn. Het gedrag van kinderen wordt op deze dag vaak getolereerd. Dit omdat huilen op oudjaarsdag betekend dat je het hele jaar door zal huilen en dat zien ouders vaak niet zo zitten. En als klap op de vuurpeil, mag je je haar niet wassen omdat je dan al je geluk weg spoelt. Dan maar met vies haar het nieuwe jaar in!

Dit is niet het enige waar Chinezen in geloven. Ook tijdens je zwangerschap of huwelijk moet je uitermate alert zijn. Het gebruik van lijm tijdens je zwangerschap kan namelijk voor een moeilijke bevalling zorgen. Aai ook vooral geen dieren als zwangere vrouw, je ongeboren baby zal er namelijk op gaan lijken en zich er naar gaan gedragen. Geen fijn vooruitzicht! Trouw ook nooit met iemand die drie of zes jaar jonger of ouder dan je is of dezelfde achternaam heeft, anders vraag je volgens de Chinezen om problemen!

Griekenland

cactus Greece

Elk typisch Grieks huis heeft naast zijn deur een cactus groeien. Dit moet hun beschermen tegen problemen. Grieken geloven dat wanneer zij moeten niezen, iemand aan hun denkt en mocht je iemand een mes aan willen geven? Leg deze dan in de buurt neer zodat diegene hem zelf kan pakken. Geef je hem direct aan, zal je later ruzie krijgen met die persoon en laten we het wel zo gezellig mogelijk houden. Verspil ook vooral geen brood, brood is namelijk een geschenk van god en zal anders ongeluk brengen. En ben je je bezoek ondertussen wel zat en wil je dat hij of zij vertrekt? Het enige wat je hoeft te doen is wat zout achter diegene te strooien en laat de kracht van het zout zijn werk doen, wel zo makkelijk!

Engeland 

Black cat

In Engeland brengt het juist geluk als je een zwarte kat tegen komt. Je hebt echter minder geluk wanneer je een spiegel breekt of een kraai ziet. Regent het nou zo hard dat je je paraplu moet opsteken? Doe dit nooit vlak naast de deur, dit zal je niet in dank worden afgenomen. Nieuwe schoenen worden nooit op tafel gelegd en heb je lekker genoten van een gekookt eitje? Steek nooit je eierlepeltje door de lege dop. Dit zorgt ervoor dat de duivel vrijgelaten wordt en daar zit de Engelsen niet op te wachten.

Italie

Hoefijzer_geluk

Heb je ooit een kat horen niezen? Ja? Volgens de Italianen moest dat je geluksdag zijn geweest. Hoe zeldzaam dat ook mag zijn, het horen hiervan brengt namelijk geluk. Mocht er daarentegen een vogel door je raam naar binnen gaan, bereid je dan voor op het ergste. Italianen die een non op straat tegen komen, zullen een stuk metaal zoeken om dit aan te raken, om zo het geluk bij hun te houden. Er wordt gezegd dat dit verwijst naar het traditionele geluksvoorwerp, een hoefijzer. Misschien niet overal even makkelijk te vinden, maar hé zolang het het onheil afwend, zal ik zoeken tot ik er bij neerval! 

Familie_Diner

In het Katholieke Italië is het niet verstandig om met zijn dertienen aan tafel te gaan zitten. Dit doet denken aan het laatste avondmaal van Christus met zijn apostelen. En dit had niet een heel goed eind. Je maakt ook geen vrienden door je bestek gekruist op je bord te leggen, aangezien dit verwijst naar de kruisiging van Christus en voor ongeluk zorgt. Bewaar je appeltje voor de dorst ook maar tot na kerst, het is namelijk verboden dit op kerst zelf te eten aangezien het de ‘verboden vrucht’ is! 

Japan 

Japanners_Selfie

Japanners zul je niet vaak in een drietal op de foto zien gaan. Degene die in het midden staat zal namelijk geen lang leven meer beschonken zijn. Is het weer de hoogste tijd om je nagels te knippen, doe dit dan niet in de avond. Er wordt geloofd dat dit ongeluk zal brengen en je niet bij het sterfbed van je ouders zal kunnen zijn. Dan maar even wachten tot morgenochtend. Ga je naar een begrafenis, gooi dan wat zout over jezelf heen voordat je je huis weer in gaat. Dit zal reinigend werken. Volgens de Japanners brengt het tegenkomen van een spin in de ochtend geluk. Hou hem en je geluk blijft hoe dan ook in leven, hoe bang je er ook voor bent!

Thailand

rainbow thailand

Zie je de kleurrijkste regenboog ooit en wil je dit moois delen met je gezelschap? Wat je ook doet, wijs er niet naar. Dit zal ervoor zorgen dat je vinger er af valt. Dan maar even goed je best doen met de locatie omschrijven. Bewaar ook je eventuele grappen of zangsessies voor na het eten. Deel je deze tijdens het nuttige van een maaltijd, zal een geest je vervloeken. Indien je heerlijk aan het koken bent en even wil proeven hoe het smaakt, gebruik dan nooit een grote opscheplepel. Doe je dit wel dan zal het je kind niet mooier maken en dat zal hij of zij je dit later niet in dank afnemen!

Is vrijdag de dertiende nou echt zo’n ongeluksdag? Ondanks eeuwen van bijgelovig gedrag, lijkt het er toch sterk op dat het een hoop psychologische ‘onzin’ is. Statistisch gezien wijzen diverse onderzoeken uit, dat er geen verband is met de datum en het aantal ongelukken en letsel wat er op een daadwerkelijke ongeluksdagen wordt opgelopen. Dus probeer je vandaag niet al te druk te maken, vrijdag de dertiende kan misschien wel zelfs je geluksdag zijn..!