Reader: Paspoort kwijt of vergeten wat nu?

Research gedaan door TicketSpy Jeroen (Leiden)

Als je wilt vliegen dan heb je een identiteitsbewijs nodig. De luchtvaartmaatschappij wil namelijk controleren of jij degene bent die ook op het ticket staat vermeld. In Nederland gelden enkel het paspoort en de identiteitskaart als officiële documenten. Wanneer je vlak voor vertrek erachter komt dat het identiteitsbewijs is verlopen dan kan er bij de gemeente, via een spoedprocedure, een nieuw paspoort of identiteitskaart worden aangevraagd. De kosten zijn hoog maar dan heb je wel binnen 1 á 2 dagen een nieuw identiteitsbewijs. Maar, wat kan je nu doen als je op Schiphol staat en het identiteitsbewijs thuis ligt?

Nooddocument

Om toch te kunnen reizen biedt de Koninklijke Marechaussee een optie met een nooddocument. Het is een tijdelijk document dat enkel kan worden gebruikt voor je huidige reis. In vertrekhal 1 van Schiphol kun je deze aanvragen. Op de luchthavens van Rotterdam of Eindhoven is dit echter niet mogelijk.

Goed om te weten, er is een kans dat je geen nooddocument krijgt toegewezen want op de officiële website staat: ‘per geval wordt beoordeeld of u in aanmerking komt voor een nooddocument.’ Om dit document aan te vragen moet je €46 betalen én aan de volgende strenge voorwaarden voldoen:

1. Je bent niet in staat om tijdig een paspoort of identiteitskaart te verkrijgen.

2. Je kunt met documenten aannemelijk maken dat je jouw reis niet kunt uitstellen.

3. Je identiteit en nationaliteit zijn vast te stellen.

4. Plus je zorgt zelf voor deze benodigde bewijsstukken:

A. Een bewijs dat je reis geen uitstel kan hebben. Dit kan o.a. worden aangetoond met vliegtickets en hotelreserveringen.

B. Een recent uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie, met vermelding van uw nationaliteit en een gewaarmerkte kopie van je recente aanvraag van een nieuw reisdocument. Bij vermissing van het identiteitsbewijs moet je ook een gewaarmerkte kopie van het proces-verbaal overleggen.

C. Als het paspoort of de identiteitskaart minder dan een jaar verlopen is, kan iemand nog steeds zijn identiteit en nationaliteit daarmee aantonen. Een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie en een kopie van de nieuwe aanvraag zijn dan niet nodig. Let wel: het document mag niet ongeldig zijn gemaakt of beschadigt.

D. De reisdocumenten

E. Indien aanwezig, een geldig legitimatiebewijs.

F. Een recente pasfoto die voldoet aan alle eisen.

Is een rijbewijs ook goed?

Vliegen met een rijbewijs is een discussiepunt op diverse fora. Het probleem is dat luchtvaartmaatschappijen, zoals KLM en Transavia, geen transparante voorwaarden stellen over het soort identiteitsbewijs waar een passagier zich mee moet identificeren. In de algemene vervoersvoorwaarden staat enkel: ‘de vervoerder behoudt zich het recht voor de identiteitsbewijzen van de passagier te controleren.’  Welke identiteitsbewijzen hieronder vallen wordt dan weer niet beschreven. Daar worden we dus niet wijzer van.

Contact met de klantenservice van beide maatschappijen levert ook geen uitsluitsel op. Dit punt van discussie blijft dus, voor nu althans, in de lucht hangen. Maar er is toch nog een beetje hoop. Uit ervaring binnen een grote luchtvaartmaatschappij weet deze TicketSpy’er dat in uitzonderlijke gevallen een rijbewijs wordt geaccepteerd als identiteitsbewijs.

TicketSpy University zegt: Ben je je paspoort vergeten? Kun je niet meer op tijd zorgen voor de benodigde papieren voor een nooddocument? Hoop dan dat je rijbewijs wordt geaccepteerd als identiteitsbewijs!