Reader: De kiloknallers van de airlines.

Bagagekosten bij KLM binnen Europa obv een enkele reis

Weet waar je aan begint als je het vliegtuig neemt en even een paar koffers mee wil nemen. Voor je het weet ben je een maandsalaris kwijt voor een retourvlucht.

Bagage toen

In een ver verleden deden de vliegmaatschappijen nogal onduidelijk over de kosten voor overbagage. Bleef je binnen de 20kg dan was er geen vuiltje aan de lucht. Maar besloot je om meer gewicht mee te nemen, dan was je flink aan de beurt. De check-in medewerkers haalden dan een grote rekenmachine tevoorschijn en een boek met tarieven. First Class tarieven welteverstaan! Want alleen zo kon een tarief worden berekend.

Uiteindelijk moest je toen 0,5% tot 1,5% van het enkele reis tarief betalen. In veel gevallen betekende dat met gemak €50 per extra kilogram. Dat was lekker eten voor de maatschappijen!

Bagage nu

Tegenwoordig hebben veel airlines hun prijzen een stuk makkelijker gemaakt en iets voordeliger. Feit blijft wel dat extra bagage meenemen flink in de papieren kan lopen. Bij KLM bijvoorbeeld is de 1e koffer nog gratis, voor nummer 2 betaal je €44, maar daarna schiet de prijs omhoog naar €160 per stuk. Maximaal 10 stukken bagage kun je inchecken en zoals je kunt zien op de foto betaal je dan de hoofdprijs.

Andere maatschappijen laten je ook betalen en met name als je meer dan 1 stuk in het ruim wil plaatsen. Reden voor TicketSpy om een mini prijzentest uit te voeren. We gingen daarbij uit van het meenemen van maximaal 2 stuks ruimbagage die je vooraf online kunt aanschaffen. Geloof ons, je wil echt niet met 5 of meer koffers afreizen. Wellicht is het in dergelijke gevallen beter om een paar vrienden uit te nodigen om mee te gaan als bagagedragers.

Extra bagage kun je altijd het beste op voorhand via de websites regelen. Kom je namelijk bij de check-in zonder dit gedaan te hebben, dan worden hogere tarieven berekend. Soms bedragen die wel het dubbele.

Toeslag is geen garantie

Ook al betaal je veel, heel veel aan kosten om je 2e en misschien wel nog meer stukken ruimbagage mee te nemen, het is geen toezegging dat deze niet kwijt kunnen raken. Met hetzelfde gemak vliegt je koffer niet met je mee en komt daardoor als je veel pech hebt pas dagen na je reis aan. Dat is ook de reden, naast het kosten aspect, dat veel passagiers niets meer inchecken en hun bagage in de cabine bij zich dragen.

Bagagekosten

Vliegmaatschappij1 koffer 20kg2 koffers 40kg
KLMGratis€88
easyJet€22€422
Transavia€30€310
Ryanair*€50-€80€270-€300**
  • Peildatum is 7 december 2012
  • Genoemde tarieven gelden per retourvlucht
  • *=Tarief is afhankelijk van de lengte van de vlucht en het seizoen waarin je vliegt
  • **=Inclusief overbagage toeslag van €20/kg (Bij Ryanair mag de 2e koffer max. 15kg wegen)