Master Class: Naam op ticket wijzigen.

Research door TicketSpy Duygu (Amsterdam)

Een veel en snel gemaakte fout bij het boeken van een vliegticket is het invoeren van een verkeerde naam.

Hieronder wordt verstaan een spellingsfout, het noemen van de achternaam van je partner in plaats van je meisjesnaam. Of, en daar gaat het meestal mee verkeerd, het melden van een roepnaam. Vaak overkomt je dat als vrienden een groepsreis plannen en ze klakkeloos uitgaan van de naam die iemand in het dagelijks leven gebruikt.

Betalen is het devies.

Voorheen waren de vliegmaatschappijen daarbij redelijk coulant en wilden ze deze kleine vergissingen wel kosteloos wijzigen. Helaas zijn die mooie tijden voorbij. Tegenwoordig dien je namelijk flink wat euro’s neer te leggen om een fout recht te kunnen trekken.

De reguliere maatschappijen hanteren overigens andere voorwaarden dan de lowcostmaatschappijen. Daarom noemen we je graag welke verschillen dit betreft.

Lijndienstmaatschappijen:

  • Wijzigen van spelfouten, verkeerde achternaam en verkeerd ingevoerde voornaam is mogelijk
  • Een heel ander persoon op je ticket laten reizen is niet mogelijk
  • Voor het laten aanpassen gelden vaste tarieven
Lowcostmaatschappijen:
  • Wijzigen van spelfouten, verkeerde achternaam en verkeerd ingevoerde voornaam is mogelijk
  • Een ander persoon op je ticket laten reizen is wel mogelijk
  • Voor het laten aanpassen van een fout op je ticket betaal je een vast tarief
  • Als je een ander persoon wilt laten reizen betaal je meestal een vast tarief + een eventueel prijsverschil tussen de oude en nieuwe ticketprijs.

Mocht je denken dat je met een verkeerd gespelde naam gewoon kunt vliegen dan heb je het mis. Het check-in personeel op de luchthavens is namelijk zorgvuldig geïnstrueerd om daar goed op te letten. Is er ook maar iets verkeerd dan betekent dat betalen voor de passagier. Wijzig de naam als het even kan online, bel je de airline op dan gelden veel hogere administratiekosten.

Een Nederlandse maatschappij is daarentegen nog wel vriendelijk voor haar klanten, we hebben het dan over ArkeFly. Als je bij hun met een fout gespelde naam op Schiphol arriveert wordt je ticket zonder kosten aangepast. Erg attent van ArkeFly, want een foutje maken bij het boeken op het net is natuurlijk zo gebeurd. Voorkom dit dus om je vakantie euro’s aan heel wat prettigere dingen te kunnen besteden!

De kosten bij een aantal populaire maatschappijen voor een retourvlucht:

VliegmaatschappijFout in naam aanpassen (online)Fout in naam aanpassen (telefonisch)Ander persoon laten reizen
airberlin€60 – €120 (1)€60 – €120 (1)€60 – €120 (1)
ArkeFlyniet mogelijk€27niet mogelijk
easyJet€84 (1/2/3/5)€96 (1,2,3,5)€84 (1/2)
KLMniet mogelijk€50niet mogelijk
Ryanair€110 (4/5)€160 (4/5)€110 (4)
Transavia€70 (1/5)€80 (1/5)€70 (1)

1) Naast dit bedrag betaal je ook het prijsverschil tussen het nieuwe en oude tarief

2) Je betaalt bovenop de kosten voor het wijzigen een creditcard toeslag van 2,5% over het totale bedrag

3) Wijzigen is niet meer mogelijk als je reeds bent ingecheckt

4) Als je reeds bent ingecheckt kun je wijzigen tegen een extra betaling van € 30 per retourvlucht

5) Indien je een naam verkeerd gespeld hebt betaal je de kosten voor een naamswijziging, ook al betreft dit maar 1 letter

Ik heb een ticket bij een online travel agent gekocht, wat nu?

In dat geval moet je er op bedacht zijn dat je reisbureau aanvullend kosten in rekening brengt. Ook zij moeten namelijk wat verdienen voor de handelingen die ze verrichten. Ook al hebben ze je eerder bij het boeken al een service charge of iets dergelijks laten betalen. Ons advies: boek zoveel mogelijk direct bij een luchtvaartmaatschappij, zo houdt je alle aanvullende kosten het laagst.

Aantrekkelijk ticket aangeboden via Marktplaats?

Regelmatig zijn er particulieren die denken dat ze hun KLM tickets eenvoudig op E-Bay en Marktplaats kunnen overdragen aan anderen. Dat is dus onjuist. Ga daarom nooit in op deze aanbiedingen, want je kan je hiermee in de vingers snijden.

Juist om deze onderlinge handel te voorkomen hebben lijndienstmaatschappijen het veranderen van een ticket naar een ander persoon onmogelijk gemaakt. Wie toch op reis wil dient een nieuw ticket aan te schaffen. Vaak is dat een duurder exemplaar omdat de vertrekdatum al aardig snel in zicht komt.

Extra informatie.

In paspoorten zit een chip die op luchthavens wordt gelezen door de douanebeambten. De informatie die in deze chip zit is onder andere je voor- en achternaam, maar ook de achternaam van je eventuele partner. Dit kan zijn echtgenote van, partner van of weduwe van bijvoorbeeld Smit. Mocht je hebben geboekt onder de naam van je partner en staat deze naam in je paspoort, dan is dit niet een heel groot probleem omdat de naam van je partner te lezen is in de chip en daardoor dus te achterhalen is. Boeken onder een roepnaam is echter absoluut niet toegestaan omdat de roepnaam niet te achterhalen is. Een voorbeeld; Johannes Smit is op papier niet dezelfde persoon als Jan Smit en mag daarom niet reizen onder de naam van Jan Smit.