Reader: Vliegen na de crematie.

 

Research gedaan door TicketSpy David (Amsterdam)

Soms is het reizen per vliegtuig niet echt prettig. Denk aan het vliegen als je ernstig ziek bent, een gebroken been hebt, of onderweg bent naar een uitvaart. Op die momenten wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk op de plek van je bestemming zijn.

Vandaag vertellen we je wat te doen als je na het verlies van een dierbare om moet gaan met het vervoeren van een urn. Eerlijk is eerlijk, niet een onderwerp om met veel plezier bij stil te staan. Toch kan dit een ieder zomaar overkomen als onderdeel van het leven.

Veel vliegmaatschappijen, de reguliere dan wel te verstaan (onder andere KLM) en niet de gemiddelde prijsvechters, laten toe dat je de urn zonder kosten mee in de cabine mag nemen. Hier zitten dan nog wel wat voorwaarden aan vast:

  • De as moet in een afgesloten urn zitten
  • Urnen van marmer, kunststof of hout zijn toegestaan
  • De urn dien je boven in de bagagebak of onder de stoel voor je te doen (eigenlijk net als met gewone handbagage)
  • Je dient een kopie van het crematorium of het overlijdenscertificaat bij je te dragen om te laten zien bij de controleposten
  • De urn mag gedurende de hele reis dicht blijven, ook al ga je door de screening poorten
  • Doe een tas om de urn voor wat meer discretie

Reis je met een lowcost maatschappij (Ryanair, easyJet, Transavia) bel ze dan altijd op om te vragen welke eisen ze specifiek stellen. Kijk niet vreemd op als ze aanvullend toeslagen vragen, ook al bevind je je in een periode van rouw.

Kun je nou zelf niet op reis en iemand anders kan de urn niet meenemen, dan is het ook mogelijk om de as per post/koerier te laten opsturen.

Laten we hopen dat je dit alles niet hoeft mee te maken.