Reader: vlucht vertraagd / geannuleerd?

 

Wat? Is mijn vlucht geannuleerd?

Research door TicketSpy Duygu

Helaas kan het voorkomen dat je vlucht vertraging oploopt of wordt geannuleerd om uiteenlopende redenen. Wat veel passagiers niet in detail weten is dat zij bij dergelijke situaties recht hebben op een financiële tegemoetkoming.

Sommige airlines geven bij 3 uur vertraging slechts een voucher voor eten op de luchthaven mee, terwijl je bij een vertraging van meer dan 3 uur al aanspraak kan maken op minimaal € 250 euro per persoon!

Deze compensatie geldt bij de volgende situaties

  • Vertraging: Bij vertraging heb je recht op een goede verzorging gedurende het oponthoud. Bij meer dan drie uur vertraging heb je recht op een schadevergoeding.
  • Annulering: Wanneer je een geldig ticket hebt voor een vlucht die is geannuleerd.
  • Omboeking:  Wanneer je aankomt op de plaats van bestemming met een ander vluchtnummer, een andere airline en/of andere route dan aangegeven op de boekingsbevestiging of het ticket.
  • Instapweigering: wanneer het vliegtuig vol is en je niet mee mag van de luchtvaartmaatschappij.

Let wel: er kan ook sprake van overmacht zijn ( o.a. natuurrampen, staking personeel, terreurdreiging) waarbij er geen aanspraak op compensatie gemaakt kan worden.

De vergoedingen worden gebaseerd op de plaats van bestemming van de vlucht en het aantal kilometers die hierbij worden gemaakt en gelden per persoon. Als je vertrekt vanaf een luchthaven buiten de Europese Unie, dan gelden de vergoedingen alleen voor EU maatschappijen.

Hieronder staat een kort overzicht van de compensaties (de bedragen zijn vanaf).

Type ongemakBinnen de EUBuiten de EU
Vertraging meer dan 3 uur€250€400
Annulering€250€400
Omboeking€250€400
Toegang geweigerd€250€400
Ook goed om te weten: je kunt zelf aangeven dat wanneer het vliegtuig vol is, je het niet erg vindt om achter te blijven om met de volgende vlucht mee te gaan.

Eigen ervaring van TicketSpy Duygu

‘Ik zat zelf bijvoorbeeld onlangs op een overboekte vlucht naar Venetië met de KLM. Omdat ik bij aankomst in Venetië toch nog niet kon inchecken in het hotel, heb ik toen het grondpersoneel van de KLM gezegd dat ik het niet erg vond om de volgende vlucht te nemen. Ik werd op stand-by gezet en zou pas bij de gate te horen krijgen of ik wel of niet mee mocht gaan.

Uiteindelijk mocht ik mee gaan, maar als dit niet het geval was geweest, was ik € 250 rijker geworden door 2 uur langer te wachten. Snel verdiend niet waar? Mocht je langer wachten dan 2 uur, regelt de verantwoordelijke airline vaak ook nog een hotel voor je zodat je je tijd daar kunt vertoeven in plaats van op het vliegveld, wat natuurlijk ook mooi meegenomen is.’

Voor meer informatie en berekeningen van een eventuele claims, kun je op de website van EU Claim terecht. EU Claim helpt passagiers bij het indienen van verzoeken tot compensatie bij luchtvaartmaatschappijen indien er sprake van vertraging, annulering, omboeking of instapweigering is.

Of bezoek vluchtvertraagd.nl welke net als TicketSpy opgezet is door studenten. In dit geval van de Hogeschool van Amsterdam (HvA).