Reader: Vroeg inchecken, waarom eigenlijk?

Research door TicketSpy Duygu

Ondanks dat je tegenwoordig vaak online bent ingecheckt, wordt er door de airlines alsnog van je verwacht om minimaal 2 uur van tevoren op de luchthaven te zijn. Hebben ze daar een speciale reden voor?

Het voornaamste argument is dat de wandeling van de check-in balie naar de gate al gauw 20 minuten kan duren, en dat zonder te wachten bij de paspoort of security controle. Als je hiermee rekening houdt dan ben je soms wel 45 minuten bezig. Passagiers stoppen daarnaast vaak bij de tax-free winkels waardoor de 45 minuten nog verder kunnen oplopen tot een uur of zelfs langer.

Mocht de vlucht vertraagd worden,  dan betaalt de airline een flink bedrag voor elke minuut dat deze langer aan de gate staat. Zodra het vliegtuig van de slurf los is gekoppeld stopt de teller. Tijd is dus zeer kostbaar op de luchthavens.

Grondpersoneel heeft tijd nodig

Een andere reden is dat het grondpersoneel van de airline vanaf een uur voor vertrek de laatste dingen bij de gate regelt. Hieronder vallen onder andere de controle of alle passagiers aanwezig zijn, zit alle ruimbagage aan boord en is er wel voldoende brandstof getankt. Wanneer nog niet alle passagiers er zijn en sommige gegevens ontbreken, kunnen deze checks niet uitgevoerd worden wat uiteindelijk tot vertraging kan leiden.

Pas wanneer alle passagiers aan boord zijn, de piloten de laatste checks hebben uitgevoerd en Schiphol toestemming heeft gegeven om te vertrekken kan het vliegtuig opstijgen. Anderzijds, mocht dit alles snel en soepel verlopen dan kan het vliegtuig in sommige gevallenook eerder vertrekken.

Te laat arriveren is jouw fout

Het is belangrijk om te weten dat je tot uiterlijk 45 minuten voor vertrek van een vlucht kunt inchecken en je ruimbagage kunt afgeven. Stel je vliegtuigt vertrekt om 0900 uur ‘s ochtends en je bent er om 0820 uur dan kun je dus niet meer mee. In dat geval wordt je boeking automatisch omgezet in een No-Show. Dat betekent dat je hele reservering komt te vervallen. Weg vlucht, weg vakantie en weg geld…

Ook wanneer je online bent ingecheckt en je verschijnt later dan 45 minuten bij de balie, maar je moet nog wel je ruimbagage inchecken dan is dit niet meer mogelijk. Houd hier dus rekening mee en wees altijd op tijd.