Oeps !!
nicky-paniek-300x300

Grote kans dat deze deal niet meer beschikbaar is.

Bekijk actuele Deals

of Check hem toch

Eeuwenoude Europese talen! Welke spreek jij?

talen

‘Bonjour, Hola, Hallo, Zdravo, Hello, Ciao, Merhaba’ Zoveel verschillende woorden met allemaal dezelfde betekenis. Maandag 26 september, is het de Europese dag van de talen. We staan stil bij de verscheidenheid aan talen die ons continent kent. Dit zijn er maar liefst meer dan tweehonderd! Vierentwintig hiervan zijn echter officieel. Sommige talen zijn zelfs eeuwenoud en gaan way-back, welke? Lees snel verder! 

Baskisch (Euskara)

bilbao

San Sebastian, Bilbao

Baskisch wordt gesproken in Spanje en in de Franse Pyreneeën. Het is de laatst bestaande Indo-Europese taal die vandaag de dag gesproken wordt door vele mensen. We hebben het over maar liefst 650.000 mensen in Spaans gebied en 50.000 in Frankrijk. Het is ook de laatste oude taal die erkend is als een officiële taal van een land, namelijk Spanje. De taal dateert terug naar de tweede eeuw voor christus, voor de Romeinse bezetting van het Iberische schiereiland. In tegenstelling tot Latijns, wordt Baskisch niet gezien als een dochter-taal zoals Frans, Spaans en Italiaans, die de kinderen van het Latijns zijn. 

Leuk weetje; tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Baskisch gebruikt door code-praters voor radio en telefoon uitzendingen in het Amerikaanse leger, dit in combinatie met Native Amerikaanse talen. 

Mocht je op vakantie gaan naar Baskenland of naar Bilboa, dan komen deze woorden zeker van pas;

Dank je Eskerrik asko
Tot ZiensAmur
HalloKaito
Hoe gaat het met je?Zer Moduz?
JaBai
NeeEz

Albanees

albanie

Albanië

Misschien verassend dat deze taal er tussen staat, maar Albanees mag zeker niet ontbreken aan deze lijst! Ook al wordt Albanees pas ongeveer de laatste vijfhonderd jaar geschreven, de gesproken taal zelf is technisch gezien nog ouder dan de moderne Griekse taal. Het bestaat zelfs al sinds de eerste eeuw voor Christus! Albanees kan zich onderscheiden van andere moderne Europese talen, omdat het een andere tak van de Indo-Europese talen is. Wel heeft het invloeden van het Latijn. Het wordt gesproken door maar liefst vijf miljoen mensen, voornamelijk in Albanië zelf en Kosovo. Verder wordt het ook gesproken in Macedonië, Servië en Griekenland.

Leuk weetje; aangezien het eeuwen duurde om het Albanese schrift te ontwikkelen, bestaat het Albanese alfabet nu uit maar liefst 36 eenvoudige (a, b, c) en verbinding letters (nj, lj)!

Van plan om naar Albanië, Griekenland of Macedonië op vakantie te gaan? Leer dan deze Albanese woorden uit je hoofd!

HoiHej
Ik ben NederlanderUno jam nga Hollanda
Hoe heet je?Si e ke emiri?
JaPo
NeeJo
BedanktFalemnderit 

Keltisch

Wales

Wales

Als we het over het Keltisch hebben, hebben we het over twee vormen, namelijk; het Continental Keltisch en het Insular Keltisch. Het Continental Keltisch is uitgestorven doordat Julius Caesar het oude Frankrijk en Engeland wist te bezetten, met als gevolg dat het Gaulish (Continental Keltisch) vervangen werd door Latijns. Het Insular Keltisch heeft zich op de Britste eilanden ontwikkeld, nadat Keltisch-sprekende stammen hier in de zesde eeuw voor Christus zich vestigde. In Ierland bloeide deze taal ook op. De geografische ligging van het land hielp om niet zo makkelijk bezet te kunnen worden door de Romeinen, wat ook niet gebeurde en het land de taal dus wist te behouden.

Leuk weetje; De Keltische talen die vandaag de dag nog gesproken worden zijn het Ierse Gealic, het Schotse Gealic, het Welsh en Bretons. Talen die allemaal afstammen van het oude Insular Keltisch!

Een bezoek brengen aan het mooie Wales? Het zal een uitdaging worden ze goed uit te spreken, maar deze woorden zullen je daar een handje op weg helpen!

GoedemorgenBore da 
GoedemiddagPrinshawn da
GoedenavondNos da
Proost!Iechyd da!
PubTafarn
BedanktDiolch

Germaans

Noorwegen

Noorwegen

De Germaanse taal is onderverdeeld in drie sub-takken; Oost-Germaanse (wat niet meer bestaat), het Noord-Germaanse (met Oudnoors), en het West-Germaanse (met Oud-Engels, Oud Saksisch en Oudhoog Duits). Het eerste bewijs van de Germaans-sprekende mensen dateert uit de eerste helft van het eerste millennium voor Christus. Deze mensen leefden in het gebied dat zich uitstrekt van het zuiden van Scandinavië tot de kust van de Noord-Oostzee. Tijdens de prehistorie kwamen Germaans sprekende stammen in contact met Fins sprekende stammen uit het Noorden en Balto-Slavische stammen uit het Oosten. Door deze interactie vind je in de Germaanse taal veel termen uit het Fins en Balto-Slavisch terug.

Leuk weetje: de talen Nederlands, Engels en Fries zijn moderne overlevenden van de West-Germaanse sub-tak. De talen Deens, IJslands, Noors en Zweeds zijn overlevenden van de Noord-Germaanse tak.

Breng absoluut eens een bezoek aan Scandinavië of Denemarken en groet de bevolking in hun eigen taal!

Deens

HalloDavs
Hoe heet je?Hvad hedder du?
BedanktTak

Noors

DankjewelTakk
Wat kost dit?hva koster det?
Ik spreek geen Noorsjeg snakker ikke norsk

Onvoorstelbaar hoe lang sommige talen al bestaan. Zelfs onze eigen Nederlandse taal gaat ver terug in de tijd. Welk land zou jij willen bezoeken om één van deze oude talen met eigen oren te kunnen horen?