Oeps !!
nicky-paniek-300x300

Grote kans dat deze deal niet meer beschikbaar is.

Bekijk actuele Deals

of Check hem toch

Laat je betoveren door deze mooie woestijnen!

woestijn

Terwijl de meest indrukwekkende en mooiste bergen, bossen, meren en andere toeristische attracties overal op het web uitvoerig belicht worden, wordt een prachtig natuur verschijnsel toch vaak vergeten. De woestijn. Een dor, verlaten stuk land met weinig vegetatie. Klinkt misschien niet als de meest aantrekkelijke plek om naar toe te gaan, maar verkijk je hier niet op. Onze aardbol bestaat maar liefst een derde uit woestijnlandschap en velen woestijnen zijn absoluut uniek en prachtige must-sees. Weten waar je deze kunt vinden? Lees snel verder! 

Lençóis Maranhenses, Brazilië

woestijn Brazilië
Het is bijna ongelooflijk maar in een land dat het grootste regenwoud ter wereld heeft, vind je een woestijn. Deze bevindt zich in de staat Maranhão, aan de Noordelijke kust van Brazilië. Het Lençóis Maranhenses National Park is een gebied van 300m2 met prachtig witte zandduinen en diepe blauwe lagunes. Deze combinatie maakt dit één van de mooiste plekken op aarde. Maar lagunes? Die vind je normaal gesproken niet in de woestijn, nee, dat maakt deze plek zo uniek. De hoeveelheid regenval boven deze woestijn creëert, in de kuilen tussen de zandduinen, deze kristalheldere soort van vijvers. Ideaal om heerlijk een verfrissende duik in te nemen! 

Lençóis Maranhenses heeft een jaarlijkse regenval van 1600 mm, dat is 300 keer meer dan in de Sahara. Tijdens de periode van droogte, drogen de lagune’s helemaal op. Na het regenseizoen vind je er vele soorten vissen, schildpadden en mosselen. De mysterie van dit verhaal ligt hem in het feit dat zodra de lagune’s zich opvullen, het leven terug komt alsof het nooit weg geweest is. Eén van de verklaringen hiervoor is dat de eieren van de vissen en krabben levend blijven in het zand en losbarsten wanneer het weer begint met regenen. Een prachtig mooie woestijn die absoluut niet gemist mag worden! 

Salar De Uyuni, Bolivia

woestijn Bolivia

Salar de Uyuni is één van de meest iconische beelden van Bolivia. Een massieve zoutwoestijn in het midden van de Altiplano. Het is een expansieve, virtueel platte woestijn die de zon reflecteert op een manier dat het een spiegel effect creëert met de lucht. Bijzonder mooi om te zien.
Het gebied was ongeveer 40.000 jaar geleden deel van Lake Minchin, een enorm prehistorisch meer. Toen het meer opdroogde, bleven er twee meren achter namelijk het Poopo meer en het Uru Uru meer en twee enorme zoutwoestijnen. Dit zijn Salar de Coipada en, de iets grotere, Uyuni. Uyuni heeft ongeveer 10 biljoen ton aan zout, waar jaarlijks minder dan 25.000 ton van onttrokken wordt.

Wil je deze zout beleving ten volste meemaken? Slaap dan een nacht in het zouthotel, Palacios de Sal, in Salar de Uyuni. Een uniek hotel waarvan alle muren bestaan uit samengeperste zoutblokken. Zorg wel voor een paar warme truien, want het kan er ’s avonds verraderlijk koud worden. Een bijkomend voordeel; zout in overvloed voor op je gekookte ei bij het ontbijt! 

Simpson desert, Australië

woestijn australie

Australië heeft maar liefst vier grote woestijn namelijk de Sturt’s Stoney, Tanami, Great Victoria en de Simpson woestijn. Deze laatste is uniek in zijn soort en staat ook wel bekend als ‘The Big Red’ – de grote rode. Dit vanwege de aanwezigheid van enorme duinen rood zand. Het beschikt over ’s werelds langste parallel gelegen zandduinen. Deze van Noord tot Zuid gelegen duinen zijn statisch en worden op hun plaatst gehouden door vegetatie. Ze variëren in hoogte van drie meter in het Westen tot rond de dertig meter aan de Oost kant. De populairste duin Nappanerica, ookwel The Big Red, is maar liefst veertig meter hoog. Het is een prachtige woestijn maar zeker ook een uitdagend gebied, met temperaturen van -2 tot 50C. Wil je deze magische plek gaan bezoeken, zorg dan dat je goed voorbereid bent!

The Black desert, Egypte

woestijn Egypte

De zwarte woestijn, gelegen in Egypte, is een regio die bestaat uit vulkanisch-gevormde bergen met grote hoeveelheden zwarte stenen. De stenen liggen verspreid over het oranje-bruin gekleurde zand. De toppen van deze bergen zijn dan ook zwartgeblakerd, wat voor een bijzondere vertoning zorgt. Deze zwart gekleurde vulkanische heuvels braken jaren geleden uit met een donker vulkanisch materiaal, genaamd Dolerite. Dit is ook waar de stenen van gemaakt zijn. ‘Leven’ is hier ver te zoeken, wat de omgeving enigszins angstaanjagend kan doen overkomen.

Beklim de ‘Engelse berg’, wat het hoogste punt in de woestijn is, en je wordt beloond met het mooiste uitzicht over dit aparte maar o-zo-bijzondere landschap!

The Atacama desert, Chili

woestijn chili

De Atacama woestijn in Chili behoort ook tot een van de meest betoverende woestijnen ter wereld. Het gebied gelegen aan de kust tussen Afrika en Antofagasta, staat in het Guinness Book of World Records als de droogste plek op aarde. Desalniettemin wordt de woestijn steeds wat milder voor alles wat leeft. De plaatselijke mist buien ‘camanchacas’ zorgen namelijk steeds meer voor genoeg vochtigheid wat de schilderachtige vegetatie in leven houdt. 

Deze uitgedroogde woestijn kan zelfs onder bepaalde omstandigheden barsten van het leven. Vooral in oktober en november kan er hevige regenval plaats vinden, wat voor een betoverend landschap kan zorgen. Deze regenval laat de bloemen die onder het oppervlak liggen ’te wachten’ uiterst mooi tot bloei komen. Een uitgedroogd dor landschap wordt dan plots omgetoverd tot een prachtig kleurenpalet van bloemen. Absoluut een plek om je ogen bij uit te kijken! 

Hoe mooi en bewonderenswaardig deze woestijnen ook zijn, zorg bij een bezoek hieraan altijd voor goede voorbereiding en eventuele begeleiding. De gebieden zijn enorm qua oppervlak en hebben een uniek klimaat waar je je raad mee moet weten. Dus zorg dat je op de hoogte bent en laat je door één van deze woestijnen betoveren!