Van alles bedekkend tot schaars gekleed, Nationale Bikini dag!
Ja ja, de zomer is eindelijk begonnen. De periode van zon, zee, strand en natuurlijk.. de bikini! Het is vandaag, 5 juli, dan ook Nationale Bikini dag! Op deze dag in 1946 is dit iconische twee-delig zwempak uitgevonden. Wie houdt er nou niet van de bikini, van bandeau’s tot triangel, van diverse prints tot felle neon kleuren, je kan het zo gek nog niet bedenken. Deze geweldige zwemmode fleurt de drukke stranden in de zomer gezellig op en is niet meer weg te denken uit het modebeeld van tegenwoordig! Toch was dit vroeger wel anders..
Eeuwenoud ontwerp
Als we ver terug in de tijd gaan, was er al enigszins sprake van een bikini. Romeinse mozaïeken uit de vierde eeuw vertonen al afbeeldingen van een soortgelijk kledingstuk. Zelfs verder terug, 1.400 voor Christus, werd er tweedelige kledij gedragen door vrouwen voor sport-gerelateerde activiteiten. Dit is terug te zien op eeuwenoude Griekse urnen en schilderingen uit deze periode. Vooral praktisch en nog geen felle kleuren en prints, maar de voorloper van de bikini was ontstaan!
One-piece
In 1890 was een kleedkamer op het strand voor de vrouwen van essentieel belang om zich in de toen gepaste badkleding te heisen. Vrouwen naaide gewichtjes in de zomen van hun badkledij om te voorkomen dat het omhoog waaide en hun benen getoond werden. Gelukkig maakte lagen van rokken in 1907 plaats voor een one-piece pak dat de contouren van vrouwen niet meer verhulde. Een hele stap in de mode wereld van toen dat niet iedereen kon waarderen. De Australische zwemster Annette Kellerman werd zelfs op het strand gearresteerd voor het dragen van deze nauwsluitende one-piece. Kun jij het je voorstellen? Dan zullen de stranden van nu aardig leeg zijn..
Two-piece
In 1940 zochten warenhuizen de grenzen op wat betreft zwemkledij, door zwemkleding aan te bieden waar al veel meer huid te zien was. Je zal het niet snel denken, maar de Tweede Wereldoorlog was de stimulans voor de two-piece zwemkleding. De Amerikaanse regering legde fabrieken toen op om de hoeveelheid stof zij gebruike te verminderen. Dit resulteerde uiteindelijk in de tweedelige zwemkleding, zonder stof op het middenrif. Een stuk luchtiger en het was veel beter bij te bruinen zo. Een ontwikkeling die een slimme Fransman later flink in zijn voordeel gebruikte, doordat hij hier groot geld in zag!
Introductie en verbod
Op 5 juli 1946 onthulde de Franse ontwerper Louis Reard namelijk een uitdagend tweedelig zwempak bij het Piscine Molitor, een populair zwembad in Parijs. De naam is afkomstig van de nucleaire test die vlak daarvoor gedaan werden door het Amerikaanse leger in het test gebied Atol Bikini. Reard dacht namelijk meer aandacht te creëren door de naam hiervan af te leiden. Dit viel hem alleen wat tegen, want bijna geen één model in Parijs stond te springen om model staan voor ‘de bikini’. Gelukkig durfde Micheline Bernardini, een showgirl uit Parijs, het wel aan en wist zij een grote indruk te maken. De bikini was vrij uitdagend en deze nieuwe mode uitvinding leidde uiteindelijk tot veel ophef. Het Vaticaan noemde het zelfs een zondig kledingstuk en diverse landen in Europa verboden het dragen van de bikini. Een spraakmakende ontwikkeling dus die veel onrust teweeg bracht!
Show them what you got
Toch werd het ontwerp een enorme hit, vooral onder de mannen. Weg waren, voor vrouwen, de dagen van het jezelf bedekken van top tot teen. Meer van je lichaam laten zien was eindelijk geaccepteerd! Reard’s uitdagende ontwerp veranderde voor altijd de manier waarop vrouwen zwemkleding droegen. Hij is zelfs tot ėėn van de 100 all-time-fashion iconen benoemd. En terecht, want we hebben dit fijne kledingstuk toch echt aan hem te danken!
Tegenwoordig kan alles in de zwemkleding industrie, van een mini bikini tot een hip badpak, je ziet het allemaal voorbij paraderen. Met zoveel keuze zie je door de bomen soms het bos niet meer en gaat het allemaal om waar jij je het prettigst in voelt! Al is het op het strand, aan het zwembad of in je eigen badkuip, het is tijd om van dit fijne kledingstuk te genieten! Dus waar wacht je nog op?! Trek je mooiste, hipste en kleurrijkste bikini aan, neem een goed boek mee en vind een heerlijk plekje op het strand, in het park of in de tuin. Tenslotte vieren wij deze Nationale bikini dag tegenwoordig in stijl!
Wist je dat..
..de bikini’s van Reard zo kleinschalig waren dat hij de volgende slogan had voor de introductie hiervan: ‘een bikini is pas oprecht een bikini als je het door een trouwring kunt halen’.
..de duurste bikini ter wereld ontworpen is door Susan Rosen en Steinmetz Diamonds. Deze bikini is maar liefst 30 miljoen dollar waard en bestaat uit 150 karaats diamanten. Een echte ehe-catcher!
..in Sydney, Australië, ’s werelds grootste bikini foto genomen is? Maar liefst 1.010 vrouwen in bikini poseerde hiervoor!
..Bijna drie kwart van de markt van zwemkleding bestaat uit zwemkleding voor vrouwen? De rest is verdeeld onder mannen en kinderen.
..Speedo het bedrijf is dat wereldwijd de meeste zwemkleding verkoopt?