De Beste Aanbiedingen voor een goedkoop Ticket, Hotel, Stedentrip en Vakantie
Oeps !!
nicky-paniek-300x300

Grote kans dat deze deal niet meer beschikbaar is.

Bekijk actuele Deals

of Check hem toch

Geheime Ticket Deals ontvangen?
nicky-kijkt-en-wijst-naar-rechts-800

Songkran, het leukste waterfestival ter wereld!

LIKE TicketSpy op Facebook voor Super Goedkope Vakantie Deals!

Songkran_Collage_Blog

Plezier hebben is in Thailand een groot deel van de cultuur. Zelfs in april, de heetste maand van het jaar, laten ze zich hier niet van weerhouden. Deze week wordt er namelijk het Songkran festival gevierd. De hele week staat het land op zijn kop met watergevechten en straatfeesten. Wat wordt er nou eigenlijk precies gevierd? Wat zijn de leukste plekken om dit te beleven? Wij vertellen het je! 

De meeste bedrijven, lokale restaurants en winkels zijn tijdens Songkran gesloten. In Bangkok vindt dan ook een hele volksverplaatsing plaats, zeker de helft van de inwoners gaan terug naar de dorpen waar ze vandaan komen om dit festival samen met hun families te vieren. Gelukkig komen er ook een hoop mensen op Bangkok af, waaronder vele toeristen die er speciaal naartoe vliegen om één van de meest kleurrijke en feestelijkste periodes van het jaar mee te vieren.

Wat is Songkran?

Songkran_BoedhaHet is het traditionele Thaise Nieuwjaar. Songkran komt uit het Sanskriet en betekend ‘verplaatsing’ of ‘verandering’. Volgens de Thaise astrologie verplaatst de zon naar een ander sterrenbeeld op deze dag. Officieel vindt de viering van 13 tot en met 15 april plaats, wat drie nationale feestdagen zijn, maar de festiviteiten duren zelfs vaak een week lang!

Songkran is traditioneel gezien de gelegenheid om als familie bij elkaar te komen, de tempels te bezoeken en een jaarlijkse grote schoonmaak te houden. Veel Thaise mensen brengen deze dagen samen met familie en vrienden door. Op de eerste dag van de Songkran houden ze een Rod Nam Dum Hua ritueel, wat officieel ook de Nationale ouderen dag is. Gedurende dit ritueel gieten jongeren geparfumeerd water over de handen van ouderen als een gebaar van nederigheid en vragen zij om hun zegening.

De tweede dag van de Songkran is officieel de Nationale familie dag. Families staan vroeg op geven aalmoezen aan monniken, de rest van de dag brengen zij gezamenlijk door. Een ander belangrijk religieus ritueel wat plaatsvind is het schoonmaken van de Buddha beelden. De Boeddhisten schenken thuis en bij de tempels, water over de Buddha beelden heen om ze schoon te maken. De meer religieuze Thaise bevolking houdt zich bezig met Boeddhistische ceremonies en het doen van goede dingen vanuit religieuze uitgangspunten, waaronder bidden.

Water als symbool

Nergens_VeiligSongkran draait eigenlijk om water, water en nog eens water. De Thaise bevolking gooit dan ook op elk mogelijk manier water over elkaar heen. De reden waarom zij dit doen is om symbolisch alle tegenslagen van het afgelopen jaar van elkaar af te spoelen en het nieuwe jaar fris en fruitig te verwelkomen.

DSCN0306

Oorspronkelijk giet de Thaise bevolking een kom met water over familieleden, vrienden en buren maar tegenwoordig heeft Songkran een wat andere draai gekregen waarbij de kom in een emmer is veranderd en er tuinslangen en waterpistolen worden gebruikt. De vreugde wordt dan ook met alles en iedereen gedeeld, waaronder ook de toeristen en inwoners van de stad.

DSCN0313

Het geven van aalmoezen aan de monniken en bidden is heel belangrijk tijdens de Songkran. Het bezoeken van een van de negen heilige tempels is dan ook zeker een must. Een paar van die tempels zijn: Wat Pho, Wat Kanlaya, Wat Boworn en Wat Rakhang Khositaram.

Wanneer is het precies?

Badkuip_ScooterVoordat Thailand de internationale nieuwjaarsdag in 1940 overnam, was Songkran in Bangkok gebaseerd op de zonnekalender, waardoor het elk jaar op een andere datum viel. Tegenwoordig is Songkran in Bangkok elk jaar van 13 tot en met 15 april. Wel kunnen de data en de periode van de festiviteiten per plaats in Thailand verschillen.

Silom

Songkran_FeestenDe grootste en wildste menigte in Bangkok verzameld zich in Silom. Een 5 km lange straat in Bangkok die helemaal volgeladen is met duizenden jonge Thaise mensen die van alles bij zich hebben waar ze water mee kunnen gooien. Mocht je het spektakel relatief droog willen aanschouwen, dan kan dit hier op een van de loopbruggen boven de straten. Vanuit hier heb je perfect zicht op de kleurige menigte van lachende Thaise jongeren die tussen de kraampjes lopen waar waterpistolen, eten, drinken en natuurlijk bier te koop is.

Schermafdruk 2016-04-15 12.34.22Het hoogtepunt hier zijn de brandweerwagens die met hun ongelooflijk krachtige waterslangen de menigte van heerlijke verkoeling voorzien. Wat iedereen erg aangenaam vind, aangezien de temperatuur tot wel 40 graden kan oplopen!

Sanam Luang en Wisutkasat

Songkran_Boeddha_NetjesWil je een heilige viering bijwonen dan moet je in Sanam Luang zijn. Op de eerste dag van de Songkran wordt een heel groot boeddha beeld uit het Nationale museum gehaald en langs de straten geëscorteerd zodat de bevolking er water over heen kan sprenkelen. Het beeld wordt er daarna voor drie dagen neergezet, zodat mensen die de processie hebben gemist alsnog hun respect kunnen komen tonen.

Een ander heilig gebruik in Bangkok vind plaats rond de Key tempels in het Rattanokosin gebied. Hier worden zandsculpturen gebouwd die gedecoreerd worden met prachtige kleurrijke vlaggen en bloemen.

Wisutkasat_Songkran_Zandsculptuur

Het Wisutkasat gebied is ook zeker het bezoeken waard. Hier wordt een missverkiezing gehouden, in combinatie met een parade en wat andere leuke activiteiten. Eten, wat in Thailand gebruikelijk is, is volop te verkrijgen in de omliggende hotels, restaurants en lokale eettentjes. Sommige bieden zelfs speciale Sangkran menu’s aan!

Are you ready for Songkran? Zo ja, hebben wij hier wat tips voor je! 

Do’s

  • ­Geef aalmoezen aan monniken of aanschouw het ritueel.
  • Gebruik een waterdichte tas voor je waardevolle spullen.
  • Let goed op je persoonlijk spullen.
  • Gebruik openbaar vervoer als je naar een van de Hotspots wilt, want het verkeer ligt aardig plat.
  • Probeer de Thaise bevolking een gelukkig nieuwjaar te wensen in het Thais: ‘Sawasdee Pee Mai!’.
  • Lach en geniet!

Don’ts

  • Maak monniken, baby’s of ouderen niet nat.
  • Gooi geen vies water of water met ijs naar elkaar.
  • Gooi geen water naar motorrijders, om ongelukken te voorkomen.

Dit jaar heb je het helaas gemist, maar volgend jaar is er genoeg kans om naartoe te gaan! Songkran is één groot feest en echt iets dat je moet hebben meegemaakt! Staat Azië nog op je bucket list, vind je hier de beste vakanties! Tijd om Azië te ontdekken, wij gaan verder met dit TE GEKKE Waterfestival! 

Vind de Beste Tickets

Heenvlucht

Kies datum heenvlucht

Datum heenvlucht

Terugvlucht

Kies datum terugvlucht

Datum terugvlucht