Oeps !!
nicky-paniek-300x300

Grote kans dat deze deal niet meer beschikbaar is.

Bekijk actuele Deals

of Check hem toch

Ticket wijzigen? Weet waar je aan begint!

Informatie gevonden door TicketSpy Esther (Diemen)

Een vliegticket kopen is niet zo moeilijk en in veel gevallen best wel wel voordelig, dat laten we elke dag op deze site weer zien. Anders wordt het als je reisplannen wijzigen en je je ticket wilt ombouwen. Dan hanteren de vliegmaatschappijen een batterij aan voorwaarden en regels.

Niet op alle sites staan de eisen duidelijk genoemd. Vaak moet je diep spitten om ze boven water te krijgen en dan nog is er twijfel of het allemaal wel duidelijk is. Daarom doken wij deze week in een aantal voorwaarden omtrent het kunnen aanpassen van je ticket naar een andere reisdatum.

Zo op het eerste gezicht vallen de toeslagen hiervoor wel mee. Bijvoorbeeld €25 of €35 om een andere vlucht te kunnen nemen. Maar dan ben je er nog niet. De maatschappijen zetten er dan in een aparte zin nog bij dat je ook nog eens het verschil tussen het oude en nieuwe tarief dient te betalen.

Dus eigenlijk kun je spreken van een dubbele toeslag. Zo kan een cheap ticket van €50 een maand of wat later opeens €150 kosten of misschien wel meer. In dat geval betaal je een toeslag welke drie keer zo hoog is als je originele ticketprijs. En je stoel die je hebt opgegeven? Die verkoopt de vliegmaatschappij echt niet aan een ander voor €50. Nee hij of zij mag dan rekenen op een ticketprijs van €100 of wel meer.

Op deze wijze kunnen de airlines heel eenvoudig veel extra omzet binnen halen. Als het daar nu bij bleef, helaas…. de administratiekosten stijgen continu. KLM bijvoorbeeld vroeg vorig jaar nog €50 voor een wijziging (plus het verschil in tarief) maar heeft dit recent omhoog geschroefd naar €70. Het einde is nog lang niet in zicht, verwacht daarom in de komende jaren nog meer geld kwijt te zijn. Nog heel even en je kunt je ticket beter weggooien en een nieuwe aanschaffen omdat dat goedkoper is.

MaatschappijAdministratiekosten one-way  wijzigenOpmerkingen
easyJet€42-
Transavia€50Uitgezonderd flex tickets
KLM€70Bedrag geldt voor wijzigen heen en/of terugvlucht
Ryanair€30Wijzigen in hoogseizoen kost €40
Norwegian€32-
Vueling€45-
airberlin€60€120 voor verre vluchten
ArkeFly€75€150 voor verre vluchten
Corendon-Wijzigen conform ANVR voorwaarden
Jetairfly€50€120 voor verre vluchten

Peildatum: 16 mei 2013

De genoemde toeslagen zijn van toepassing op vliegtickets binnen Europa

TicketSpy zegt: het is opmerkelijk om te zien dat diverse maatschappijen voor een vlucht buiten Europa het dubbele aan kosten vragen. Dat terwijl de handeling door de reserveringsmedewerker hetzelfde is vergeleken met een Europese vlucht. Duidelijk een vorm van een slechte toeslag!