Oeps !!
nicky-paniek-300x300

Grote kans dat deze deal niet meer beschikbaar is.

Bekijk actuele Deals

of Check hem toch

Bagage kopen? Doe het gewoon later!

Info gevonden door TicketSpy David (Amsterdam)

Voor de één een grote ergernis, voor de ander de normaalste zaak van de wereld. We hebben het over het moeten betalen voor je ruimbagage.

Daar waar deze eerder altijd inclusief was moet je nu in steeds meer gevallen bijbetalen om een koffer of rugzak in het ruim te laten vervoeren. Voor de reiziger verre van leuk omdat je tientallen of misschien wel honderder euro’s meer moet betalen voor je ticket. En ook al zeggen sommige maatschappijen dat ze hun tarieven verlagen of verlaagd hebben, de oplettende consument weet natuurlijk wel beter.

In onze colleges op school praten we over deze trend al sinds een paar jaar. De studenten vertellen we dan ook wat de beweegredenen zijn van de maatschappijen. Eigenlijk is het heel simpel, zij denken dat voor iedere handeling die een medewerker moet verrichten betaald dient te worden. De factor arbeid kost geld en maakt iedere vliegreis een stukje duurder. Dit weggeven betekent dat de airlines geld moeten toeleggen op hun werkzaamheden. Geen gezond iets, dus zakelijk gezien hebben ze een wijs besluit genomen.

Toegegeven, je kunt je afvragen of de kosten die ze in rekening brengen wel realistisch zijn. Onze mening is in sommige gevallen van niet, lees bijvoorbeeld onze post van een paar maanden geleden over het meenemen van een 2e stuk ruimbagage. Dan merk je al snel dat de maatschappijen je compleet voor de gek houden door torenhoge bedragen te vragen voor een paar kilogram extra die mee wil nemen.

Het moeten betalen voor je bagage is dus onomkeerbaar geworden. Sterker nog, de kosten zullen in de toekomst alleen nog maar omhoog gaan. KLM vraagt nu bijvoorbeeld nog maar €15 per enkele reis in Europa, maar sta niet vreemd te kijken als deze volgend jaar al naar €20 gaat of misschien wel €25. Geen instantie die ze ook maar iets in de weg zal en kan leggen.

Alle kilo’s die je meeneemt zijn daarom kostbaar en om geld te besparen is het advies dan ook om zorgvuldig hiermee om te gaan. Is je koffer misschien aan vervanging toe omdat deze nog van een oud model is met een te groot gewicht? Overweeg dan om een lichter exemplaar aan te schaffen. Na 2 keer vliegen heb je je investering er dan wellicht al uit.

Maar je hoeft zodra je je ticket koopt ook niet gelijk bagage te kopen. Ook al willen de airlines dat natuurlijk wel. Want met het grootste gemak kun je dat in vrijwel alle gevallen nog 24-48 uur voor vertrek online regelen. En daar betaal je niets(*) extra voor plus weet je dan veel beter hoeveel gewicht je daadwerkelijk mee gaat nemen. Wacht dus gerust even met het regelen van je ruimbagage, helemaal als je vlucht over een paar maanden pas zal vertrekken. Hoef je je geld niet bij de airline te parkeren maar kun je er in de tussentijd nog leuke dingen mee doen.

*) Uitzonderingen zijn onder andere Ryanair en Vueling, wie daar later bagage bij wil boeken moet een toeslag betalen voor gebruik van je creditcard (helaas is er bij hun geen andere manier om tickets en bagage af te rekenen) of een hoger bedrag omdat je niet gelijk bij boeking hebt gedaan.

TicketSpy University zegt: reeds aangekochte ruimbagage kun je niet gratis annuleren mocht je uiteindelijk met minder gewicht of helemaal zonder in te checken bagage willen reizen. De vliegmaatschappijen brengen dan gewoon 100% kosten in rekening. Dat geldt ook voor vooraf bestelde stoelreserveringen, maaltijden en andere aanvullende diensten.