Oeps !!
nicky-paniek-300x300

Grote kans dat deze deal niet meer beschikbaar is.

Bekijk actuele Deals

of Check hem toch

Wat de airlines je niet vertellen: VS vluchten gratis annuleren

 

Research gedaan door TicketSpy University (Diemen)

Wie de goedkoopste tickets boekt weet dat je na aankoop van een vliegticket vrijwel niets meer mag wijzigen. En als dat mag dan worden er flink wat administratiekosten in rekening gebracht. Zelfs als je een letter in je naam verkeerd hebt gespeld.

Annuleren is helemaal uit den boze, want dan ben je gewoon het hele ticket kwijt. Alhoewel je altijd wel de luchthavenbelastingen terug kunt vorderen. Maar ook daar gelden meestal toeslagen voor.

Er is echter een uitzondering voor wie een vliegticket naar de Verenigde Staten heeft aangeschaft. Iets wat bijna niemand overigens weet. In dat geval valt je boeking mede onder de regels van de DOT, het Amerikaanse Department of Transportation.

Net als hier in Europa zijn passagiers beschermd in het geval van een overboeking, annulering of lange vertraging van een vlucht. Wat ze in Amerika daarnaast als wetttelijke regeling hebben is dat je na je boeking binnen 24 uur zonder enige kosten kunt afzien van je reis. Kortom annuleren binnen dit tijdvak is dus gratis. Belangrijk, je mag niet binnen 7 dagen voor vertrek geboekt hebben!

Deze regel geldt niet alleen voor Amerikaanse maatschappijen maar ook voor alle overige airlines die naar of vanaf een VS bestemming vliegen. Zij hebben zich moeten committeren aan de eisen die de DOT heeft geformuleerd. Officieel heten deze ‘Enhancing Airlines Passengers Protection (EAPP#2)’.

Wat kan hiermee een voordeel zijn?

  • Je reisplannen blijken toch te moeten gewijzigd, binnen 24 uur kun je je reisschema dan aanpassen (andere datum, tijd, maatschappij of bestemming)
  • Je hebt je naam verkeerd gespeld (in dat geval kun je annuleren en opnieuw een boeking maken, of de airline past de naam op verzoek gratis aan)
  • Een andere maatschappij biedt opeens een lager tarief aan (je kunt dan makkelijk overstappen)

Hoe krijg je je geld terug bij annulering?

De vliegmaatschappij moet in dat geval dezelfde betaalwijze aanhouden voor het storneren (cash, pin, creditcard). Je hebt recht op het volledige bedrag, dus ook de reserveringskosten en eventuele toeslag voor gebruik van een creditcard.

Waar tref je hierover alle informatie?

Klik hier om het document van de DOT te openen. Vanaf pagina 14 staan de specifieke regels genoemd.

Welke maatschappijen tonen dit duidelijk op hun website?

Helaas zijn dat alleen de Amerikaanse airlines die deze refund policy herkenbaar melden. Europese maatschappijen tonen je deze informatie (nog) niet.

Wat als je je ticket hebt geboekt bij een (online) reisagent?

Ook dan is deze regel van toepassing. Weet wel dat vrijwel alle ticket agents (uitzondering is Expedia) aanvullende administratiekosten in rekening brengen. Je reeds eerder betaalde ticket-/dossier-/passenger service charge of wat dan ook kosten krijg je niet terug. Wees wijs en boek daarom als het even kan altijd direct bij de vliegmaatschappij of een klantvriendelijke online travel agent.

TicketSpy University zegt: helaas waaien niet alle luchtvaartregels even snel vanuit de Verenigde Staten de oceaan over richting Europa. Hierdoor moeten dagelijks honderden, zo niet duizenden, passagiers onnodig kosten en toeslagen betalen om hun vluchtplannen te wijzigen of aan te passen. Het wordt tijd dat ook de Europese maatschappijen open kaart gaan spelen.