Oeps !!
nicky-paniek-300x300

Grote kans dat deze deal niet meer beschikbaar is.

Bekijk actuele Deals

of Check hem toch

Gdansk, de parel van Polen met Wizz €50.

Gastblog aangeboden door TicketSpy friend Stefan Dulst

Gdańsk, gelegen aan de Oostzee is het pareltje van Polen. Het is eigenlijk vreemd dat Gdańsk bij vele Nederlanders niet tot de verbeelding spreekt. Wel raar, want Gdansk heeft zelfs Nederlandse invloeden. Veel panden in Gdansk zijn dan ook door Nederlanders ontworpen en eeuwen geleden was er druk handelsverkeer tussen Amsterdam en Gdansk.

Als veel mensen aan Polen denken, komen ze al gauw met: Auschwitz, grauw en natuurlijk de gastarbeiders. Echter is dit gehele beeld zó 2000, Polen is druk bezig aan een opmars. Dus dit keer niet de dure Franse en Spaanse hotels, maar budget . Vliegen naar Gdansk is dan ook zeer voordelig, Ryanair en Wizzair vliegen al voor enkele tientjes. Slapen? Je raadt het al, ook niet duur! Een top tip is dan ook Hostel Zappio, dit hostel ligt midden in de stad vlak bij de rivier.

Als je door de stad loopt, waan je jezelf al snel in 1800. Maar schijn bedriegt, alle gebouwen in de stad zijn niet meer dan 60 jaar oud. In Gdansk begon dan ook de 2e wereldoorlog. De gehele stad werd compleet verwoest en alleen de dikke kerkmuren stonden toen nog overeind. Na de oorlog is met veel geld van buitenaf begonnen aan de restauratie, alles werd in zijn oude glorie hersteld. En het mag gezegd worden, het is net een openlucht museum.

Wat veelal opvalt in de stad zijn de amber winkeltjes. Gdansk wordt dan ook wel de amber hoofdstad van de wereld genoemd. Amber of ook wel het gele goud genoemd, is hars uit naaldbomen. Miljoenen jaren geleden in de ijstijd is dit bevroren en tegenwoordig vist men dit uit zee. Het is een goedkoop alternatief van een edelsteen en alleen rond de Baltische zee te verkrijgen. Echter is er ook veel nep amber op de markt, maar er is een goede manier om dit te testen. Steek het gewoon aan!

Amber brandt als een kaars en het heeft een bepaalde geur, het wordt dan ook veel in wierook gebruikt. Smelt het? Dan is het toch echt plastic. De beste kans om zelf amber te vinden is net na een storm, dan spoelt het amber aan op het strand. Wil je nog meer weten over amber? Ga dan naar het pas geopende Amber Museum.

De mooiste straat van de stad is Ulica Mariacka. Tegenwoordig zitten er in veel panden Amber winkeltjes, de straat staat dan ook vol met kraampjes. De straat eindigt bij de gigantische Mariacka baseliek, de grootste bakstenen kerk van Europa.

De meeste restaurants en winkels vind je aan de Dlugi Targ, ofwel de grote markt van Gdansk. s’ Avonds kun je hier dan ook goed stappen! Maar s ’middags geniet je in de zon van de prachtige panden en aardige mensen. Ik kan nog zoveel meer vertellen over Gdansk, maar het beste kun je zelf komen. Vooral in de zomer is het een aanrader.

Wanneer boeken: nu

Wanneer reizen: diverse data in mei en juni 2013

Vertrek vanaf: Eindhoven airport

Opmerking: bij Wizz moet je betalen voor te grote handbagage, al je ruimbagage en drankjes en snacks, kijk op hun site voor alle details
Beschikbare stoelen checken en reserveren: via onze link met Wizz
TicketSpy zegt: wil jij net als Stefan ook een TicketSpy bijdrage leveren via een gastblog? Weet dat je dan altijd van harte welkom bent. Op deze wijze krijgen de voordelige ticketprijzen nog meer kleur en inspiratie. En voor jou is het een leuk visitekaartje richting anderen. Mail ons gerust via info@ticketspy.nl